Ρ. Σβίγκου: Ιδεολογική μάχη απέναντι στις ακροδεξιές αντιλήψεις της ΝΔ

«Πρώτιστη προτεραιότητα η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σήμερα στο Κόκκινο 105,5 και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο

 

–       Να σας ρωτήσω το πολύ απλό. Εντάξει, είναι λίγο προκλητική η ερώτηση μου. Εσείς έχετε πάει στην Βαρκελώνη; Γιατί αν έχετε πάει στην Βαρκελώνη τότε είστε ύποπτη σύμφωνα με το δικαστήριο που δεν έδωσε το περιθώριο να αποφυλακιστούν μέχρι την έφεσή τους η Ηριάννα και ο Περικλής…

Δυστυχώς έχουμε πάει πολλοί και στην Βαρκελώνη, εγώ προσωπικά έχω πάει και στο Μπιλμπάο που το προτιμώ ως ταξιδιωτικό προορισμό στην Ισπανία. Τέτοιες αναφορές, όπως αυτή που διαβάσαμε στην απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να προκαλούν το γέλιο, αλλά επειδή μιλάμε για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου καταλαβαίνετε ότι προκαλούν και οργή. Η στάση της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει και την αντίδραση και την αγανάκτηση χιλιάδων πολιτών. Ο κος Γεωργιάδης και οι συν αυτώ στη ΝΔ προσπαθούν να βγάλουν από τώρα την καταδικαστική απόφαση ή μάλλον την έχουν βγάλει ήδη, κλείνοντας τα μάτια στην αντίδραση των διανοουμένων, των ανθρώπων του αθλητισμού, του πολιτισμού, επιστημόνων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, κλείνοντας τα μάτια στην έκκληση των Ελλήνων ευρωβουλευτών και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Ποταμιού.

Πρόκειται για ένα θέμα που εκτείνεται πέρα από τα όρια της Αριστεράς. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλο το δημοκρατικό χώρο και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ως μια υπεράσπιση, δηλαδή, της δημοκρατίας απέναντι σε δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακολουθούν μια ακροδεξιά λογική.

–       Ήθελα να σας ρωτήσω για την κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της αντιπολίτευσης γενικότερα. Βλέπουμε εδώ για παράδειγμα Μέσα Ενημέρωσης που εκφράζουν τη γραμμή τους, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σπέρνει διχασμό, διαβάσαμε, επίσης, δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι αυτή η κυβέρνηση παραπέμπει σε τυραννία και άλλα τέτοια…

Εντάξει, σήμερα τα στελέχη της ΝΔ, για δικούς τους λόγους, κάνουν αυτές τις δηλώσεις. Εγώ θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις που έκαναν τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ όπως και ο κος Μητσοτάκης το 2013, ο οποίος ευθαρσώς δήλωνε ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ότι φοβάται ότι κάποιοι δικαστές «εθελοτυφλούν» μπροστά στην τρομοκρατία, αντίστοιχα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Κεδίκογλου δήλωνε ότι οι δικαστές «δεν κάνουν καλά την δουλειά τους», ο κος Δένδιας έστελνε non paper στους συναδέλφους σας του δικαστικού ρεπορτάζ με 46 ονόματα, ακόμα και ανθρώπων που είχαν αθωωθεί από τα δικαστήρια, ως υπόπτους για την τρομοκρατία και για τους οποίους τάχα είχε εθελοτυφλήσει η ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται, νομίζω, για  επιστροφή της ΝΔ σ’ αυτήν ακριβώς την ακροδεξιά στρατηγική, από την οποία ποτέ, ουσιαστικά, δεν είχε αποκοπεί.

Δυστυχώς, όμως, βλέπω ότι και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ακολουθούν την ίδια τακτική. Πριν λίγο άκουγα τον κο Γρηγοράκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ να λέει ότι αποκρύβεται το επώνυμο της Ηριάννας γιατί ενδεχομένως υπάρχουν συνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και ούτω καθεξής Πρόκειται για επικίνδυνες δηλώσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ακριβώς επειδή οι πολίτες θέλουν μια δικαιοσύνη η οποία να είναι κοντά στον πολίτη, η οποία να είναι ανεξάρτητη και η οποία να είναι αδέκαστη, η κριτική στις αποφάσεις της δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση παρέμβαση. Και νομίζω ότι σε μια δημοκρατία, η κριτική όχι απλώς πρέπει να είναι ανεκτή αλλά θα πρέπει να την επιδιώκουμε κιόλας.

–       Και γιατί πιστεύετε, όμως, ότι η ΝΔ τώρα έχει «κολλήσει», για να το πούμε έτσι απλά, με αυτή την υπόθεση της δικαιοσύνης; Κάποιοι λένε ότι δίνονται και αφορμές από την πλευρά της κυβέρνησης και από κυβερνητικά στελέχη. Και δίνονται πάσες στην αξιωματική αντιπολίτευση για να κάνει αυτού του είδους την κριτική.

Καμία πάσα δεν έχει δοθεί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε τους δικαστές «μουρλούς» όπως έχει κάνει ο κος Γεωργιάδης. Η μόνη κριτική που έχουμε κάνει στην δικαιοσύνη αφορά σε συγκεκριμένες αποφάσεις της, όπως πάντοτε μπορούν κάνουν οι πολιτικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα. Δεν έχουμε κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό. Και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι κρίνοντες δεν θα κριθούν και δεν θα κριθούν οι αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν και πληγώνουν θα έλεγα το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από εκεί και πέρα βλέπουμε μια ΝΔ η οποία έχει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να παρέμβει ,με τον τρόπο της, στη λειτουργία της δικαιοσύνης και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση. Και βέβαια βλέπουμε και μια ΝΔ η οποία ελλείψει άλλου αντιπολιτευτικού αφηγήματος, από τη στιγμή που έχει καταρρεύσει το αφήγημά της για την οικονομία, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα κλίμα έντασης και να κατασκευάσει μια εικόνα αποσταθεροποίησης και ανομίας, η οποία υπάρχει μόνο στο μυαλό της.

–       Από την άλλη, εγώ θα σας φέρω και την κριτική η οποία ασκείται από την άλλη μπάντα του πολιτικού συστήματος και από πολιτικές δυνάμεις που λένε ότι, ουσιαστικά, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο του τρομονόμου και των ειδικών διατάξεων για την ένταξη σε τέτοιου είδους οργανώσεις και ομάδες, δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές να αποφασίζουν κατά το δοκούν και να καταστρέφονται τελικά ζωές ή να κινδυνεύουν να καταστραφούν ζωές όπως της Ηριάννας και του Περικλή. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να κάνει κάτι, ώστε να αλλάξει αυτό το πλαίσιο και να προχωρήσουμε προς μια δημοκρατική, και με σεβασμό προς τα δικαιώματα, πολιτική προς αυτά τα ζητήματα;

Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι η πρώτιστη προτεραιότητα και του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ και της κυβέρνησης. Και μια σειρά νομοθετημάτων που αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει στη βουλή και για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος και για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, μαζί με μια σειρά άλλων νομοθετημάτων ήρθαν να εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο. Προφανώς και είναι πολλά περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνουμε και προφανώς και οι πολίτες, και ειδικά οι αριστεροί πολίτες, περιμένουν πολλά περισσότερα από εμάς, αλλά αυτή την στιγμή, χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πάντοτε είναι υπό συζήτηση, υπάρχει και μια ιδεολογική μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Είναι μια ιδεολογική μάχη που αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας από την μια πλευρά και μια ακροδεξιά αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά που θέλει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυταρχισμού, την ίδια στιγμή που κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για αυταρχικές αντιλήψεις.

Δείτε την αντίδραση που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια το οποίο είναι να έρθει στη Βουλή και το οποίο επαναφέρει δημοκρατικές διατάξεις που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, που αφορούν τη δημοκρατική συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων, αφορούν στην επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου και μια άλλη σειρά ζητημάτων στα οποία η ΝΔ βρίσκεται απέναντι ακριβώς για ιδεολογικούς λόγους.

–       Ας φύγουμε από αυτό το ζήτημα και ας πάμε στα αμιγώς πολιτικά, όσον αφορά το σχέδιο για την οικονομία, την ανάπτυξη και την εργασία. Τι συζητήσατε εχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο; Εχθές συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με αρκετή δραστηριότητα βλέπω…

Οι συζητήσεις αυτές τις μέρες στα κομματικά όργανα θα οδηγήσουν στη συνεδρίαση της ΚΕ την Παρασκευή και το Σάββατο. Εκεί στόχος είναι να αποφασίσουμε το συλλογικό πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στο νέο πεδίο το οποίο διαμορφώνεται για την οικονομία πως θα αξιοποιηθούν τα θετικά δεδομένα και οι ευκαιρίες, πως θα υλοποιηθεί ο στόχος για τη δίκαιη ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, πως επιθετικά θα αξιοποιηθούν όλες οι θετικές δυνατότητες που παρουσιάζονται.

Και βέβαια εκτός από τις παρεμβάσεις στο οικονομικό επίπεδο, εξίσου σημαντικές, και είναι και αλληλένδετες με τις παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο, είναι και οι παρεμβάσεις στο κοινωνικό πεδίο. Στο πεδίο της στήριξης και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, στο πεδίο της εμβάθυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο πεδίο της στήριξης της νεολαίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όλα αυτά είναι κομμάτι ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου το οποίο αφήνει και  πρέπει να αφήσει και το επόμενο διάστημα το αποτύπωμα της Αριστεράς στην διακυβέρνηση.

–       Πάντως τις προηγούμενες ημέρες, το προηγούμενο διάστημα, μονοπωλήθηκε η συζήτηση δημοσίως και από διάφορες εκτιμήσεις για το πότε θα κάνει η κυβέρνηση την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Δεν ζητάω να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο, ωστόσο βλέπουμε από την ΝΔ να φτιάχνεται ένα αφήγημα ότι έτσι κι αλλιώς θα είναι αποτυχημένη. Θα είναι αποτυχία αυτή η έξοδος…

Πρόκειται για μια γελοία στρατηγική. Τώρα που έχουν καταλάβει ότι η χώρα στέκεται πλέον σταθερά στα δικά της πόδια και σε λίγο καιρό θα μπορεί να βγει στις αγορές, προσπαθούν να μηδενίσουν την σημασία  αυτής της εξέλιξης. Και προσπαθούν να τη μηδενίσουν με γελοία στοιχεία και με γελοία επιχειρήματα. Μιλούν για επιτόκια, βάζουν οροφές γύρω από αυτά τα οποία πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ήταν εκείνοι που μιλούσαν για «success story», μιλούσαν για έξοδο στις αγορές και γνωρίζουμε που κατέληξε αυτό τους το σχέδιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα