Ρ. Σβίγκου: Δεν υπάρχει επιστροφή στο καθεστώς της ανομίας και της αεροπειρατείας

d3a480a943f76883e1973500f0e3b038_xlΣυνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα “Free Sunday”, στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο.

  1. Κυβέρνηση «μάχης» ή «υποταγής» στις απαιτήσεις των δανειστών;

Από την πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση έδωσε και δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Άλλοι ήταν αυτοί που έλεγαν στα πάντα «ναι», που συμφωνούσαν σε κάθε νεοφιλελεύθερη απαίτηση, αρκεί να κρατηθούν στην εξουσία. Ας θυμηθούμε τη στάση τους  την περίοδο των διαπραγματεύσεων του 2015, όταν μας παρότρυναν να δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Κάτι το οποίο μας λέει και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα, υπόσχεται, εκτός από τα προτεινόμενα μέτρα, κι άλλα, ακόμα πιο σκληρά, τα οποία βαφτίζει «μεταρρυθμίσεις», προσπαθώντας να κρύψει ότι πρόκειται για μέτρα που οδηγούν σε  διάλυση του κοινωνικού κράτους και σε  ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων.

  1. Ειδικά για την περίπτωση του κ. Φίλη, τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι έφυγε από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρξει «καταλλαγή» στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας;

Ο Νίκος Φίλης είναι ένα ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, με μακρά και γνωστή πορεία στον χώρο. Ως υπουργός Παιδείας, παρήγαγε ένα πολύ σημαντικό έργο, με άριστα αποτελέσματα, από την πρωτοβάθμια ως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κι από την, παραμελημένη τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση, ως τη φροντίδα για την μόρφωση των προσφυγόπουλων. Ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία ολοκληρώθηκε, και σύντομα, με βάση τα πορίσματά του, θα αρχίσουν να υλοποιούνται μεγάλες τομές στον χώρο της Παιδείας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα στην Παιδεία, καρπός συλλογικής επεξεργασίας,  συλλογικής συμφωνίας  και προσπάθειας πρέπει να συνεχιστεί, με πολύπλευρο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, μακριά από εξωθεσμικές πιέσεις, χωρίς να υποκύπτουμε σε διάφορα, ιδιοτελή συμφέροντα και μισαλλόδοξες φωνές.

  1. Ποια η απάντησή σας στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί «φθαρμένης κυβέρνησης»;

Η ΝΔ ζητά εκλογές από την πρώτη μέρα. Αυτό που την απασχολεί πάνω απ’ όλα είναι η επιστροφή στην εξουσία, σε ένα κράτος που το αντιμετώπιζε και το αντιμετωπίζει ως λάφυρο. Προσεύχεται για την αποτυχία της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, ευθυγραμμισμένο στις απαιτήσεις της ολιγαρχίας.

Μια κυβέρνηση φθείρεται όταν αδιαφορεί για τα κοινωνικά αιτήματα, όταν απομονώνεται από τον λαό, όταν έχει ως αυτοσκοπό την επιβίωσή της στην εξουσία. Από αυτή τη σκοπιά, άλλοι είναι οι φθαρμένοι και οι διεφθαρμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει και αναπνέει μέσα από τη σχέση του με την κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι μια σειρά μέτρων έχουν απογοητεύσει τους πολίτες και ότι δικαίως προσδοκούν και απαιτούν τη βελτίωση της ζωής τους. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί και η δουλειά μας το επόμενο διάστημα.

  1. Ποιοι είναι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής;

Η ρύθμιση του χρέους, χωρίς τη συντριβή της κοινωνίας, χωρίς περαιτέρω σκληρά, νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως περικοπές και απολύσεις, αλλά με προστασία των εργαζομένων.

Στόχος μας να ανοίξει άμεσα η συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου. Στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Το δεύτερο βήμα είναι η ένταξη της χώρας  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι το οποίο θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της οικονομίας σε έναν ορίζοντα δεκαετίας.

  1. Στην περίπτωση που οι δανειστές εμμείνουν στις σκληρές θέσεις τους περί τα εργασιακά, τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Αυτό που επιδιώκουμε είναι  η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία,  από το 2010 ως το 2014 απορρυθμίστηκε πλήρως, ενώ καταργήθηκαν εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών,  στο όνομα μιας ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας, από μια σκοπιά όχι μόνο καθαρά νεοφιλελεύθερη, αλλά και η οποία αγνοούσε πλήρως την ελληνική πραγματικότητα. Και τελικά οδήγησε στα αντίθετα αποτελέσματα, όπως είχαμε προβλέψει. Εμείς αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη θεμελίωση ενός καθεστώτος προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας. Ως προς αυτό, δεν είναι τυχαίο  ότι η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε η νέα υπουργός Εργασίας, κ. Αχτσιόγλου, είναι η ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Σύμμαχός μας, σε όλα αυτά, είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθυμίζω ότι η βάση της συζήτησης με τους θεσμούς είναι το Πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, ένα πόρισμα το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στις θέσεις μας. Αυτή η  κυβέρνηση έχει πολλά όπλα στη μάχη για την προστασία των εργαζομένων, και κυρίως έχει την αποφασιστικότητα να αγωνιστεί υπέρ τους.

  1. Θα ήθελα και το σχόλιό σας σχετικά με τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Η συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την επίτευξη συναίνεσης στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τη χορήγησή τους, με βάση το νόμο 4339/2015. Το σαμποτάζ της ΝΔ και οι θεσμικοί της εκβιασμοί έλαβαν τέλος. Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι πρέπει να  δοθούν απεριόριστες άδειες ή ότι δεν πρέπει καν να γίνει αδειοδότηση. Πλέον δεν υπάρχει επιστροφή στο καθεστώς της ανομίας και της αεροπειρατείας.

  1. Τέλος, θα ήθελα να μου σχολιάσετε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Απέναντι σε μια κρίση εκπροσώπησης, η οποία συνδυάστηκε με τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στον παραγωγικό ιστό της Αμερικής, με μια εκτεταμένη αποβιομηχάνιση, αλλά και δεδομένη την αγωνία  των εργαζομένων για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η παγκοσμιοποίηση, το Δημοκρατικό κόμμα επέλεξε να εκπροσωπηθεί στις εκλογές από μια εκπρόσωπο του κατεστημένου, η οποία δεν ενέπνευσε καν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες. Δεν είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν το ίδιο, αν ανθυποψήφιος του Ντ. Τραμπ ήταν ο Μπ.  Σάντερς, ο οποίος διέθετε ένα  ριζοσπαστικό πολιτικό πρόσημο  και απαντούσε στις κοινωνικές ανησυχίες της εποχής.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτατα το γεγονός ότι ο Τραμπ, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν ως «αντισυστημικός»,  προέβαλλε μια ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, διχαστική ατζέντα. Το είδαμε και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία : Όπου το πολιτικό σύστημα επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στις αγωνίες των πολιτών,  όταν συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, όταν δεν κατανοεί ή αδιαφορεί για τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί, τότε ο κόσμος τους γυρίζει κι αυτός την πλάτη, και στρέφεται σε λύσεις αντιπολιτικές, ρατσιστικές, συνωμοσιολογικές, λύσεις εθνικής περιχαράκωσης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και σε ό, τι αφορά την Ελλάδα,  να έχουμε υπόψη μας ότι οι ΗΠΑ, είναι μια υπερδύναμη, έχει συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα τα οποία υλοποιούνται μέσα από πολιτικές μακράς πνοής, ανεξαρτήτως προσώπων ή κυβερνήσεων. Στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε κάθε απόφαση να λαμβάνεται εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα