Ρ. Σβίγκου: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε παράλογες και αντικοινωνικές απαιτήσεις

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυριακάτικη Kontranews και τη Στέλλα Γκαντώνα

 

Επειδή η 20ή Φεβρουαρίου είναι πολύ κοντά. Εκτιμάτε πως μέχρι τότε θα έχουμε τελειώσει με την αξιολόγηση;

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έτσι ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να μειωθούν τα επιτόκια των ομολόγων. Άμεση επιδίωξή είναι η διαμόρφωση των βασικών σημείων αυτής της συνολικής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Όσον αφορά στους χρόνους, υπάρχει η διάθεση για να ληφθούν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών το συντομότερο δυνατό.

Η θέση «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» παραμένει εν ισχύι;

Όσο μας αφορά, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη συγκεκριμένη και δημόσια εκπεφρασμένη θέση μας, συμφωνά με την οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε παράλογες και αντικοινωνικές απαιτήσεις. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοιχτή, είναι, μέχρι ενός σημείου λογικό να ακούγονται πολλά, από διάφορες πλευρές, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για προφανείς λόγους.

Άλλωστε, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η υπεραπόδοση των στόχων, δεν είναι συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση, όπως το success story του κ. Σαμαρά, αλλά δεδομένα τα οποία αναγνωρίζονται πλέον από όλους τους θεσμούς, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup, από την Κομισιόν. Ο μόνος που δεν θέλει να δεχτεί την πραγματικότητα είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συντάσσεται, για άλλη μια φορά, με την πιο σκληρή πλευρά των δανειστών. Το είδαμε, άλλωστε, και πρόσφατα, με τη στάση του απέναντι στη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπου εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως», δείχνοντας ταυτόχρονα και την απαξίωσή του προς το πιο αδύναμο τμήμα του κόσμου της εργασίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία και συνεχιστούν να ασκούνται πιέσεις. Μέτρα λιτότητας ή εκλογές εδώ και τώρα;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Κανέναν δεν συμφέρει στην Ευρώπη η παράταση της αβεβαιότητας ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Η δε συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα λειτουργήσει θετικά για όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στις εκλογές, ο μόνος που ξυπνάει και κοιμάται με τη σκέψη του σε αυτές είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, διότι ονειρεύονται την παλινόρθωση του κομματικού τους κράτους, την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και την ολοκληρωτική ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.

Τη στάση της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, πως την κρίνετε; Γιατί η ΝΔ σας κατηγορεί ότι με δική σας υπαιτιότητα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση…

Καταρχάς, θα πρέπει να πούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από κάποια ΜΜΕ κινδυνολογεί, μήπως και ξεχαστούν τα ολέθρια αποτελέσματα των δικών τους διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, τη δραματική αύξηση του ποσοστού των πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Κατά τα άλλα, δεν είναι βέβαιο ότι αν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει νωρίτερα. Γιατί, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν πρόθυμος να αποδεχθεί ασμένως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του προκατόχου του, του κ. Σαμαρά, αλλά, στη σημερινή συγκυρία, θα έπρεπε να περιμένει και την απόφαση του ΔΝΤ. Την απόφαση, γιατί, λχ για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά το Ταμείο, δεν έχει και πολλά να μας πει η ΝΔ. Ας θυμηθούμε ότι, τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε δεχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την τριετία ισοδυναμούσαν με 20 δις περισσότερα μέτρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για πλεονάσματα 4,2% μέχρι το 2030 !

Οι αντίπαλοί σας λένε ότι επαναφέρετε την ατζέντα της διαφθοράς ως αντιπερισπασμό στην ατζέντα της αξιολόγησης. Τι απαντάτε;

Η σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, είναι αποφασισμένη να ρίξει άπλετο φως στο σκοτάδι της διαφθοράς και της διαπλοκής που βασίλευε στον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Η Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι μόνο μία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Αυτό έχει ενοχλήσει και φοβίσει πολλούς, οι οποίοι διέπονταν πάντοτε από μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, κι από μια αίσθηση παντοδυναμίας και ατιμωρησίας. Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει, διότι δεν κρύβεται, ούτε από τρία πτυχία, ούτε από στρατιές επικοινωνιολόγων. Άλλωστε, οι δικαιολογίες τους είναι απίστευτες. Το μόνο που δεν μας έχουν πει ακόμα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, για παράδειγμα, για τα δάνεια του Κήρυκα, τα τηλεφωνικά κέντρα της Ζήμενς, τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartis, τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων τους, τις υπόγειες σχέσεις τους με εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα. Το τελευταίο που ακούσαμε είναι ότι ασχολούμαστε με την προσωπική ζωή του κ. Μητσοτάκη. Λες και το πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ευαίσθητο προσωπικό ζήτημα. Υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα, για επιχειρηματικές σχέσεις της κ. Μητσοτάκη με τον περιβόητο κ. Παπασταύρου, υπάρχει ένα σπίτι στο Παρίσι, που αγοράστηκε με το «ευτελές» ποσόν του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσο για τα περίφημα δάνεια του Κήρυκα των Χανίων, όσο και για το πόθεν έσχες του, έχουμε ακούσει ως τώρα από τον κ. Μητσοτάκη μόνο κραυγές, ότι τον στοχοποιούν και τον διαβάλλουν. Για τα μεν δάνεια, η τράπεζα θυμήθηκε, εν μέσω Εξεταστικής, ότι δεν είχε εισπράξει από τον πρόεδρο της ΝΔ ούτε δεκάρα τσακιστή. Για το δε πόθεν έσχες, αν ίσχυε στην περίπτωσή του η παροιμία «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», θα μπορούσε να το δημοσιοποιήσει άμεσα, για να απαντήσει στα ερωτήματα, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά δεύτερος σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπικές μετρήσεις. Τι πρέπει να κάνει το κόμμα κ. Σβίγκου για να μπορέσει να αλλάξει αυτή την εικόνα;

Με αφορμή τα δυο χρόνια ανάληψης της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανώσει πανελλαδική εξόρμηση των στελεχών του. Η άμεση, αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, με τις έγνοιες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της, δείχνει ότι εμείς δεν κρυφτήκαμε, ούτε τώρα κρυβόμαστε από τον λαό. Οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου, να απαντάμε πρόσωπο με πρόσωπο, με πειστικά επιχειρήματα, διότι ο κόσμος της εργασίας είναι η μοναδική μας έγνοια και η μοναδική μας δύναμη. Και βέβαια να βρίσκουμε λύσεις, να διορθώνουμε αστοχίες και να επιταχύνουμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο. Πρέπει να σας πω ότι τα μέχρι στιγμής πολιτικά συμπεράσματα από τις εξορμήσεις, απέχουν πολύ από τις δημοσκοπήσεις. Όμως, οφείλουμε να κάνουμε πολλά ακόμα. Βλέπετε, για παράδειγμα, τις μέρες αυτές, τί συμβαίνει με τη μεγάλη μας προσπάθεια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Οι πιο αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας βρίσκονται στα όριά τους. Η κοινωνική καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, αλλά και μετά από δεκαετίες διάλυσης του κράτους, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που, ό,τι και να κάνουμε φαντάζει λίγο. Ο κόσμος περιμένει ακόμα πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, από την Ιστορία και τις λαϊκές ανάγκες, να εργαστούμε σκληρότερα, να πετύχουμε περισσότερα.

Και μία τελευταία ερώτηση. Η περίπτωση grexit είναι υπαρκτή κατά τη γνώμη σας; Γιατί βλέπουμε ότι ο Β. Σόιμπλε επαναφέρει συνεχώς αυτή τη θέση.

Πέρα από τη διαπραγμάτευση, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη, θα πρέπει να έχουμε συνεχώς υπόψη μας ότι στη Γερμανία έχουν εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο Σόιμπλε επιχειρεί να ανακόψει τις διαρροές των Χριστιανοδημοκρατών προς το ξενοφοβικό AfD και τους Φιλελεύθερους, υιοθετώντας σκληρούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι μια στάση η οποία θεωρεί ότι τον ευνοεί, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αλλά δεν ανταποκρίνεται ούτε στην σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ούτε βοηθά στην ανάσχεση του αντιευρωπαϊκού κλίματος, διεθνώς. Είναι φανερό πάντως ότι τέτοιες ακραίες απόψεις αποδοκιμάζονται πλέον ανοιχτά, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα