Ρ. Σβίγκου: «Δεν αντιμετωπίζουμε τις συμμαχίες με τη λογική των “εφεδρειών”

Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Άννα Μπουσδούκου):

Για τη θέση του Δ. Καμμένου ως αντιπροέδρου της Βουλής

Ο κ. Δ. Καμμένος εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Βουλής επειδή προτάθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ και ψηφίστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον δεν είναι στους ΑΝ.ΕΛ., είναι ένας ανεξάρτητος βουλευτής και θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστεί την αξιοπρέπειά του και να κάνει αυτό που του ζήτησε με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο ο Πρόεδρος της Βουλής  Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πετύχει ο κ. Καμμένος. Στάθηκε απέναντι σε όλες τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης ενώ ήταν μέλος των ΑΝΕΛ. Προκαλούσε τεράστια ερωτήματα η στάση του και δεν είχαμε αμελήσει να το αναφέρουμε αυτό δημόσια..

Για τον πόλεμο ολιγαρχικών συμφερόντων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση

Από την πρώτη στιγμή που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον πολέμησαν ολιγαρχικά συμφέροντα τα οποία στην αρχή θεώρησαν ότι θα μπορέσουν να επηρεάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όταν είδαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που είχαμε εξαγγείλει,  τότε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πλέον όμως έχουμε μπει σε μια νέα φάση., ακριβώς επειδή το τέλος των μνημονίων και η ρύθμιση για το χρέος αντικειμενικά βάζουν τη χώρα μας σε μια νέα περίοδο που με μεγαλύτερη αισιοδοξία και πιο προσηλωμένοι στο στόχο για την ανακούφιση της κοινωνίας μπορούμε να προχωρήσουμε.

Η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν διασφαλίζεται μόνο με αριθμητικούς όρους, που θεωρώ δεδομένη τη σταθερή η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και με πολιτικούς όρους. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 που εκλέχτηκε, θεωρώ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο καλύτερό της σημείο σήμερα πολιτικά. Με την έννοια ότι έχει επιτύχει τον βασικό της στόχο που είναι η έξοδος από τα μνημόνια και πλέον μπορεί να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια με άλλους όρους και να υλοποιήσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα, κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να εξηγήσει  ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ.

Όταν η πολιτική γραμμή είναι καθαρή και επιτυγχάνεις πολιτικούς στόχους, τότε δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς. Αυτοί που έχουν να φοβηθούν πολιτικά τις εξελίξεις είναι εκείνοι οι οποίοι διαψεύδονται καθημερινά από αυτές. Είδαμε για παράδειγμα χθες τη διαγραφή του κ Μίχαλου από τη Ν.Δ. Γιατί διεγράφη ο κ. Μίχαλος; Γιατί κατανοούμε όλοι ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τελειώσει με ο,τιδήποτε φιλελεύθερο έχει απομείνει μέσα στο κόμμα του…

Για τις «εφεδρείες» από άλλα κόμματα

Δεν λειτουργούμε με τη λογική των εφεδρειών, ούτε θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια τέτοια εργαλειακή αντιμετώπιση της πολιτικής, των πολιτικών συμμαχιών και των βουλευτών. Αυτό που υπάρχει από την πλευρά μας και είναι δημόσιο, δεν είναι καθόλου υπόγειο και δεν αφορά σε συζητήσεις σε κλειστά γραφεία, είναι η ανοιχτή μας πρόσκληση για προγραμματικές συγκλίσεις με δυνάμεις της κεντροαριστεράς και με ανθρώπους προερχόμενους από την κεντροαριστερά, οι οποίοι προφανώς και έχουν διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό και δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές κατευθύνσεις, είτε αυτές αφορούν στην οικονομία και το σχέδιο της χώρας για την επόμενη ημέρα, είτε αφορούν στην εξωτερική πολιτική, όπως η συμφωνία με τη FYROM.

Για τον κ.Δανέλλη και το «Ποτάμι»

Ο ίδιος ο κ. Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ Την ίδια στιγμή όμως αναγνωρίζει τις συζητήσεις και τις συγκλίσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης κεντροαριστεράς.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρά τις διαφωνίες οι οποίες είναι δηλωμένες και δημόσιες ανάμεσα στα δύο κόμματα, έχει κρατήσει μια στάση η οποία τον τιμά, ακριβώς επειδή δεν άλλαξε θέση, παρόλο που και ο ίδιος πιέστηκε πολύ και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αλλά και από άλλες δυνάμεις. Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση που έχει κάποιος, πρέπει να τιμούμε μια τέτοια πολιτική στάση.

Εκλογές στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης

Εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας και δεν υπάρχει τίποτε το οποίο να μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη του 2015 και θέλουμε να κριθούμε γι αυτήν στο τέλος της τετραετίας, με όλα όσα έχουμε κάνει.

Για τη στάση της ΝΔ

Η Ν.Δ. έχει διαψευστεί σε όλα τα σκέλη του πολιτικού της αφηγήματος. Από τότε που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης,  το μόνο που επαναλαμβάνει κάθε φορά είναι ότι θέλει να γίνουν εκλογές. Αυτό που έχει όμως αλλάξει σε σχέση με το 2016 είναι ότι σήμερα δεν μπορεί να συνεχίζει να κρατάει τη σημαία της καταστροφολογίας. Γιατί πλέον όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Όλοι στηρίζουν τη συμφωνία για τη FYROM, την οποία ο ίδιος θεωρεί ταπεινωτική και εξευτελιστική για τα συμφέροντα της χώρας και έχει απομείνει μόνος του στην Ευρώπη και στο ΕΛΚ μαζί με τους εθνικιστές του VMRO να λένε τα ίδια. Αυτά είναι μηνύματα τα οποία πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τα πάρει από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό και θεωρώ ότι και η τελευταία επίσκεψή του εντάσσεται σε μια προσπάθειά να φιλοτεχνήσει ένα πιο φιλοευρωπαϊκό προφίλ σε σχέση με αυτό το οποίο έχει βγάλει προς τα έξω την τελευταία περίοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα