Ρ. Σβίγκου: Απολύτως συμβατή με την επένδυση στο Ελληνικό η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι αντίθετη, αλλά είναι απολύτως συμβατή με την ταχεία υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει, «δήλωσε την αποφασιστικότητα και την στήριξη για την ολοκλήρωση της επένδυσης, με σεβασμό και στις προβλεπόμενες διαδικασίες και στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία» ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ουδέποτε «έπαιξαν καθυστερήσεις όσον αφορά το Ελληνικό».

«Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο έχει μια τεράστια προεργασία, με τεράστιες νομικές επιπλοκές και πρέπει να αποφευχθεί κάθε πλημμέλεια, τόσο από την πλευρά της διοίκησης, όσο και από την πλευρά των κυβερνητικών οργάνων, γιατί οποιαδήποτε πλημμέλεια θα μπορούσε στη συνέχεια να προκαλέσει καθυστερήσεις, που σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν τις επιθυμεί» λέει η κ. Σβίγκου.

Προσθέτει επίσης, πως ο επενδυτής είχε υποχρέωση, ήδη από το Νοέμβριο του 2016, να καταθέσει τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτό το έκανε μόλις τον Ιούλιο.

«Οι καθυστερήσεις ξεκινούν εξαιτίας του ότι άργησε η κατάθεση της στρατηγικής μελέτης» τονίζει η κ. Σβίγκου.

«Οπότε» συνεχίζει, «κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις, όπως κάνει η ΝΔ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι μια υπόθεση και ένα έργο το οποίο άνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανοίξει εδώ και πέντε χρόνια και κανένας δεν γνωρίζει ποιες ήταν εκείνες οι αποφάσεις και εκείνες οι διοικητικές πράξεις που δρομολογήθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα δήθεν τις μπλοκάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σβίγκου εκτιμά, ότι «η επένδυση, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα η πλευρά της κυβέρνησης το επιθυμεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βλέπει ομοιότητες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό από την πλευρά της ΝΔ στο θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό και στην επένδυση της El Dorado Gold, η κ. Σβίγκου απαντά πως «η ΝΔ έχει επενδύσει όλη της την πολιτική στρατηγική στην καταστροφολογία και στην καλλιέργεια μιας εικόνας δήθεν αντιεπενδυτικής υστερίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Κληθείσα να σχολιάσει την προαναγγελία αποχώρησης του Κώστα Χρυσόγονου, απαντά, ότι η ίδια «δεν έπεσε από τα σύννεφα όπως και η πλειοψηφία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εδώ και καιρό είχε υπάρξει απόσταση του κ. Χρυσόγονου και δημόσια διαφωνία από κεντρικές επιλογές τόσο του κόμματος όσο και της κυβέρνησης» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ο ίδιος μάλιστα και ακόμα κι όταν ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μέχρι το προηγούμενο συνέδριο, είχε επιλέξει αυτή τη διαφωνία του να την εκφράζει μόνο μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ραδιόφωνα, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα ΜΜΕ, ενώ απουσίαζε από κάθε κομματική διαδικασία. Οπότε, θεωρώ ότι είναι μια προσωπική επιλογή και μια ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό, η οποία δεν έχει τον χαρακτήρα μιας συλλογικής διαφοροποίησης, μιας τάσης ή τέλος πάντων ενός ρεύματος ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείσα τέλος για το εάν θεωρεί ότι ο κ. Χρυσόγονος πρέπει να παραδώσει την έδρα του η κ. Σβίγκου απαντά:

«Δεν νομίζω ότι κάποια τέτοια παραίνεση από μέρους μου θα έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε περιπτώσεις που έχει γίνει αυτό, τις περιπτώσεις της κ. Κατριβάνου, του κ. Σακελλαρίδη και του κ. Χουντή, που όμως είναι πολύ διαφορετική, γιατί τότε υπήρξε οργανωμένη αποχώρηση μιας οργανωμένης τάσης από το κόμμα, αλλά νομίζω ότι ο κ. Χρυσόγονος ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα