Ρ. Σβίγκου: Αν ήταν να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς ρύθμιση του χρέους θα είχε μπει ήδη

Η κ. Σβίγκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε: «Αν ήταν να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς ρύθμιση του χρέους θα είχε μπει εδώ και καιρό. Αυτή τη στιγμή είναι ως τεχνικός σύμβουλος, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ρύθμιση για το χρέος, ενώ και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε σε όλες τις ευκαιρίες έχει δηλώσει ότι θέλει το ΔΝΤ να συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους η κ. Σβίγκου υπενθύμισε ότι «η απόφαση για το χρέος δεν είναι κάτι που πέτυχε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, όπου εκεί αποφασίστηκε με σαφήνεια ότι θα πρέπει να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους και αυτή τη στιγμή αυτό που συζητάμε και έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος».

Σημείωσε δε ότι «το ΔΝΤ σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς ένα αξιόπιστο πακέτο για τη ρύθμιση του χρέους δε θέλει να μπει στο πρόγραμμα». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα σενάρια που συζητούνται στη διαπραγμάτευση δεν αμφισβητεί την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. «Σ’ αυτό ήταν σαφείς και οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν μιλήσει μετά το Eurogroup» εξήγησε και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα εκείνες οι πιέσεις σε όλες τις πλευρές, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να εκδώσει μία θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, πράγμα το οποίο θέλει και η ελληνική πλευρά».

Σχετικά με τα μέτρα στα οποία συμφώνησε η ελληνική πλευρά η κ. Σβίγκου επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους». «Δε λέω ότι η μείωση στο αφορολόγητο ή η μείωση στις συντάξεις είναι μέτρα, τα οποία εμείς θα τα επιλέγαμε ποτέ από μόνοι μας είναι μέτρα τα οποία πήραμε στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης συμφωνίας και στο πλαίσιο συγκεκριμένου συσχετισμού δυνάμεων, αλλά θεωρούμε ότι μέσα από τα αντίμετρα, τα οποία το 2021 θα φθάσουν τα 7,5 δισ. μπορούμε να μιλήσουμε για μία βιώσιμη συνολική συμφωνία που μαζί με τη ρύθμιση για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας για την οικονομία» σημείωσε.

«Επικοινωνιακά αφηγήματα χωρίς καμιά ουσιαστική αξία» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, με αφορμή της εξελίξεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» δήλωσε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε: «Εκείνοι οι οποίοι οικοδόμησαν ένα καθεστώς διαπλοκής, διαφθοράς και αδιαφάνειας όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όταν δεν τους άρεσαν –μιλώ για την απόφαση του ΣτΕ που επί χρόνια έλεγε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, γιατί είναι αντισυνταγματικό να μην υπάρχουν άδειες– εκείνοι που έκλειναν εν μία νυκτί την ΕΡΤ αγνοώντας τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, μόνο και μόνο επειδή έτσι τους άρεσε, εκείνοι οι οποίοι ενθάρρυναν πρακτικές τραπεζών ενάντια στο δημόσιο συμφέρον –αναφέρομαι στα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ που έδιναν με αέρα- είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν σήμερα να δημιουργήσουν σκιές στην ελληνική κυβέρνηση και εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να παίξουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι αυτόν τον λόγο βρίσκουν τέτοια επικοινωνιακά αφηγήματα, που δεν έχουν καμιά ουσιαστική αξία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «περίεργη σιωπή» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες […] «σαν να μη θέλουν να γίνει ποτέ διαγωνισμός». «Θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα σχετικά με την αναγκαιότητα να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως η τελευταία απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει και βέβαια θα πρέπει το ΕΣΡ να απαντήσει στην επιστολή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππά και να δηλώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τη διενέργειά του» επισήμανε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα