Ρ. Δούρου: Επείγει μια νέα, συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου

Την επείγουσα ανάγκη μιας «νέας, συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου», υπογράμμισε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της διεθνούς ημερίδας που διοργανώνει σήμερα στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Αττικής με θέμα “Μετανάστευση και άσυλο: Προς μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση”. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον οργανισμό Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και φιλοξενείται από την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου, η διοργάνωση αυτής της διεθνούς Ημερίδας στις Βρυξέλλες, σε ένα από τα σημαντικά κέντρα αποφάσεων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και στέλνει ένα μήνυμα: «Επείγει μια νέα, συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου».

Συνεχίζοντας, η Ρ. Δούρου τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής τα τρία τελευταία χρόνια έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στον κοινωνικό ιστό. Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Logistics παροχής ειδών πρώτης ανάγκης σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και στο κοινό μέτωπο που έχει σχηματιστεί με τις ιταλικές περιφέρειες του Λάτσιο και της Σικελίας για την προώθηση του αιτήματος άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το κύμα λαϊκισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού: καθιστώντας το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαινόμενο παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας», δήλωσε, τέλος, η Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η γ.γ. του CPMR, Ελένη Μαριάνου, η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παρασκευή Μίχου. Στις εργασίες μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήμων και περιφερειών της Ευρώπης, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες κ.ά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα