Ρ. Αντωνοπούλου: Δύο προγράμματα για τη στήριξη της κοινωνικής καινοτομίας

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2017, η επίσημη τελετή έναρξης του οποίου έγινε σήμερα στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, δίνει ευκαιρία στους δημιουργικούς νέους της Ευρώπης με ιδέες.

 

Για τη στήριξη αυτών των δράσεων και δραστηριοτήτων έκανε λόγο η κ. Αντωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλάισιο στήριξης της κοινωνικής καινοτομίας «για την ανάπτυξη αυτού του τομέα». Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε δύο προγράμματα. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στη λειτουργία περιφερειακών κέντρων στήριξης όσων ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα προωθούν, μέσα από δράσεις, την κοινωνική καινοτομία, θα δίνουν κατευθύνσεις, θα καθοδηγούν μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ενώ θα υποστηρίζουν με μεθόδους για οργάνωση και διοίκηση αυτών των ομάδων. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στα ταμεία κοινωνικής καινοτομίας, τα οποία θα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Από μια απλή επιχορήγηση μέχρι και ένα μικρό δανεισμό ή ακόμη και εγγυητικές επιστολές για τις επιχειρήσεις που έχουν σημειώσει μια επιτυχημένη πορεία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, επισήμανε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς, άρα πρέπει να είμαστε πιο εφευρητικοί στις δράσεις μας. Επιδιώκουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς με ευκαιρίες σε όλους για να ευημερήσουν». Ο διαγωνισμός έχει κάθε χρόνο ένα νέο θέμα που αφορά στα πιο κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα της Ευρώπης. Φέτος, ο διαγωνισμός του 2017 θα επικεντρωθεί στο γεφύρωμα του χάσματος των ανισοτήτων εξασφαλίζοντας τους τρόπους, με τους οποίους όλα τα μέλη της κοινωνίας μπορούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την τεχνολογική αλλαγή. «Το θέμα μας φέτος έχει τίτλο επανακίνηση ισότητας», τόνισε ο κ. Καρβούνης.

Στόχος του διαγωνισμού, όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, είναι «να φέρουμε σε επαφή δημιουργικούς ανθρώπους που θα ενδυναμώσουν τις ιδέες τους και θα τις κάνουν πιο αποτελεσματικές».

Οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα κατάθεσης των προτάσεών τους μέχρι τις 7 Απριλίου σε μια παρουσίαση των 1.000 λέξεων. Κατόπιν, μια 12μελής επιτροπή από την Ευρώπη αξιολογεί τις ιδέες και καταλήγει σε 10 φιναλίστ, οι οποίοι έχουν ένα χρονικό περιθώριο να διορθώσουν ή να εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους. Στο τέλος επιλέγονται τρεις νικητές που κερδίζουν το χρηματικό βραβείο των 50.000 ευρώ.

«Οι ελληνικές συμμετοχές το 2016 έφτασαν τις 43, αλλά ελπίζουμε φέτος να διπλασιαστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ξαβιέ Λε Μουρνιέρ. «Θέλουμε οι νέοι να κάνουν επιχειρήσεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο, πιο βίωσιμο.Μέχρι στιγμής οι Ιταλοί είναι οι πρώτοι στη λίστα της Κοινωνικής Καινοτομίας».

Για το σημαντικό ρόλο της πλατφόρμας “Συν Αθηνά” που άνοιξε τις πόρτες του δήμου Αθηναίων σε ομάδες ενεργών πολιτών που δίνουν λύσεις και φέρνουν νέα συστήματα στην πόλη, μίλησε η κ. Αμαλία Ζέπου. «Δυστυχώς, τα εμπόδια μπορεί να είναι πολλά κι απρόβλεπτα.Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε επιμονή και πείσμα. Χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν δυσκολίες. Επόμενος στόχος μας να ανοίξουμε την Αγορά της Κυψέλης, την οποία προσπαθούμε εδώ και δυο χρόνια να ανοίξουμε.Το σύστημα, όμως, είναι άκαμπτο και μόλις αρχίζει να παράγει τότε θα μπορούμε να μιλάμε για καινοτομία».

Η Έλενα Δέδε μιλώντας για το εγχείρημα του Free and Real εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό σχολείο αυτάρκειας, μια οικοκοινότητα στην Β.Εύβοια που στόχο έχει την απόλυτη αρμονία ανθρώπου και περιβάλλοντος. «Στόχος μας», είπε, «είναι να αναπτύξουμε ένα πράσινο χωριό δομημένο με φυσικό τρόπο, με εναλλακτικές πηγές ενέργειες, με τροφές που καλλιεργούμε εμείς. Δεν είναι μια ουτοπία. Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, αλλά οι επισκέπτες εναλλάσσονται κάθε φορά και είναι εν δυνάμει μαθητές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα