Ρ. Αντωνοπούλου: Δράσεις για δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών σχημάτων

Την άποψη ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα μπορεί να περιορίσει τη φυγή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό εκφράζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα, όπως διαπίστωσε κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Όπως σημειώνει, «η Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας προωθεί δράσεις και μέτρα που θα διευκολύνουν τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών σχημάτων. Συγκεκριμένα, δρομολογούνται δράσεις που αφορούν χρηματικές επιχορηγήσεις, δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως εγγυήσεις δανείων, επιστρεπτέες επιχορηγήσεις ή εγγυητικές επιστολές».

«Το επόμενο διάστημα»- τονίζει -«θα λειτουργήσουν υποστηρικτικές δομές ανά Περιφέρεια για τη διάδοση της κοινωνικής οικονομίας. Οι δομές αυτές θα υποστηρίζουν δωρεάν όλους εκείνους που θέλουν να συστήσουν μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση».

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η κ. Αντωνοπούλου θίγει και το θέμα της ανεργίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της υφεσιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, μετά το 2010 και είχε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας από το 7 στο 27%.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, τα δύο τελευταία χρόνια, η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά και με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έργο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, είναι η άμεση υποστήριξη, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανέργων και της προσωρινής επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζει ότι το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων, όπως η νέα γενιά κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και δράσεων στοχευμένης κατάρτισης, οι οποίες συνοδεύονται από εγγυημένη απασχόληση.

«Οι άνεργοι εντάσσονται σε προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής ανά ηλικία, ειδικότητα, εργασιακή εμπειρία και εκπαιδευτικό επίπεδο» προσθέτει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα