Ρώσος πρέσβης: Υπερβολική η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις της Ζαχάροβα

Ο Μασλόφ δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα ληφθούν αντίμετρα, εκφράζοντας τη θλίψη του για το ότι συνέβη ένα τόσο καταστροφικό για τις διμερείς σχέσεις περιστατικό και μάλιστα στην 190ή επέτειο των ελληνορωσικών σχέσεων
«Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη»
Την απογοήτευσή του από την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Sputnik ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής».

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «υπερβολική» την ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα. «Η δήλωση της Ζαχάροβα ήταν κατά τη γνώμη μου σωστή, ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν υπερβολική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα ληφθούν αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, εκφράζοντας τη θλίψη του για το ότι συνέβη ένα τόσο καταστροφικό για τις διμερείς σχέσεις περιστατικό και μάλιστα στην 190ή επέτειο των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη», σημειώνει για την επίσκεψη Λαβρόφ.

«Μπορώ να πω ότι ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις και ξαφνικά συνέβη αυτή η απογοητευτική κίνηση από την ελληνική πλευρά», καταλήγει, κάνοντας εκ νέου λόγο για συνέπειες.

Στο Μαξίμου ο Κοτζιάς

Στον απόηχο της απέλασης των ρώσων διπλωματών και της αναβολής της επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Καλοδεχούμενος στην Ελλάδα ο Λαβρόφ»

Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα αναβάλλεται ή για την ακρίβεια «η χρονική περίοδος δεν είναι πλέον κατάλληλη, καθώς στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητά της, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στις σχεδιαζόμενες νωρίτερα προθεσμίες».

Σχολιάζοντας την είδηση της αναβολής, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα σχολίασαν πως το αίτημα της επίσκεψης ήταν εξαρχής με ρωσική πρωτοβουλία, ενώ υπογράμμισαν ότι ο «ρώσος ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενος στη χώρα».

Ο χθεσινός «πόλεμος» ανακοινώσεων

Χθες, Τετάρτη, η ένταση ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών οξύνθηκε, όταν η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για συνέπειες, μετά την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν σφοδρή και υπογράμμιζε ότι «οι δηλώσεις Ζαχάροβα είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα