Ρώσοι χάκερ έχουν μολύνει χιλιάδες ρούτερ σε δεκάδες χώρες, λέει το FBI

Ρώσοι χάκερ έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στους ρούτερ εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο και θα μπορούσαν είτε να αποσπάσουν πληροφορίες για τους χρήστες είτε να διακόψουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, προειδοποίησε το FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με skai.gr οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν χτυπήσει τύπους ρούτερ που είναι διαθέσιμοι στο λιανεμπόριο. Το FBI κάλεσε τους χρήστες των ρούτερ να κάνουν επανεκκίνηση στις συσκευές τους και να εγκαταστήσουν την νεότερη έκδοση λογισμικού που προσφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Οι δράστες χρησιμοποιούν ως «όπλο» κακόβουλο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως VPNFilter. Παρέμβαση του FBI έχει, για την ώρα, αποτρέψει την ενεργοποίηση του VPNFilter, αλλά οι συσκευές παραμένουν μολυσμένες.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 50 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, κύριος στόχος φαίνεται πως ήταν η Ουκρανία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκτιμά πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ομάδα χάκερ που ονομάζεται Sofacy, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Η Sofacy, γνωστή επίσης ως APT28 και Fancy Bear, έχει κατηγορηθεί για μερικές από τις πιο σημαντικές κυβερνο-επιθέσεις που αποδίδονται στην Ρωσία, όπως την εισβολή στα δεδομένα του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα