Ρώσοι: Ισραηλινής προέλευσης η πυραυλική επίθεση στη Συρία

Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-4 στη Χομς από το έδαφος του Λιβάνου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα συστήματα της συριακής αεράμυνας κατέρριψαν πέντε από τους οκτώ πυραύλους, όμως οι άλλοι τρεις έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι κανείς από τους Ρώσους συμβούλους που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα το indicator.gr είχε γράψει:

Πυραυλική επίθεση στη Συρία

Ευρεία πυραυλική επίθεση εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο κεντρικό τμήμα της Συρίας. Υποψίες της Δαμασκού για αμερικανική συμμετοχή που όμως διαψεύδεται από το Πεντάγωνο.

«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Τάιφουρ», ανέφερε το SANA, το οποίο αρχικά τόνισε πως υπάρχουν «υποψίες» στη Δαμασκό περί πυραυλικών πληγμάτων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, πριν κατόπιν αποσύρει κάθε αναφορά σε αυτές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως διέψευσαν ότι τα πλήγματα έγιναν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η θέση του αμερικανικού Πενταγώνου

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιδρομές στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση περί αμερικανικών πυραυλικών πληγμάτων, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ακόμη, το Πεντάγωνο επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία.

«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».

Με αντίποινα για την επίθεση με χημικά στη Συρία απείλησε ο Τραμπ

Σημειώνεται ότι η επίθεση εκδηλώθηκε μόλις μερικές ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με έντονο τρόπο μια επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Κοινό μέτωπο Μακρόν και Τραμπ

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Τραμπ καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης τις «επιθέσεις με χημικά όπλα» της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, που ελέγχεται από την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, για την οποία οι υποψίες βαρύνουν τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις ενέργειες των χωρών τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ίδια συνδιάλεξη ανέφερε ότι οι Τραμπ και Μακρόν τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» και ότι θεωρούν το καθεστώς της Δαμασκού υπεύθυνο για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην εμπόλεμη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα