Ρόγκοφ: Οι τράπεζες δεν έχουν «ούτε Plan A» για μια νέα κρίση

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λιγότερα εργαλεία απ’ όσο ποτέ, για να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση, σύμφωνα με τον Kenneth Rogoff, ο οποίος ωστόσο δηλώνει πως παραμένει αισιόδοξος ότι δεν επίκειται κάποια χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

«Αν έχουμε μια ακόμα χρηματοοικονομική κρίση, δεν υπάρχει ούτε plan A» αναφορικά με το τι θα πράξουν οι κεντρικές τράπεζες, δήλωσε ο κ. Rogoff στο πλαίσιο συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Δεν αισθάνομαι πως αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Εξακολουθούμε να εξερχόμαστε από την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση», είπε, προσθέτοντας πως μια βαθιά και συστημική κρίση έχει έναν μακροχρόνιο απόηχο και πως το να χρειαστεί μια δεκαετία η ανάκαμψη δεν είναι αφυσιολογικό.

«Δεν θα σας πω πως δεν θα υπάρξει άλλη χρηματοοικονομική κρίση, είμαι όμως κάπως αισιόδοξος για τη συνέχεια για το πού βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοοικονομική κρίση; Φυσικά. Όμως νομίζω πως βρισκόμαστε στο τέλος της προηγούμενης με μια τυπική τροχιά».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή.

«Όταν δεις το χρέος να αυξάνεται με επιθετικό ρυθμό, πρέπει οπωσδήποτε να προσέχεις», σημείωσε. «Αν κάτι οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων, αν αυξάνονταν σε μέρη που είχαν μεγάλο χρέος όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία, κάποιες αναδυόμενες αγορές, θα μπορούσαν να έχουν πολλά προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα