«Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε την πτήση MH17 στην Ουκρανία»

Ολλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines, όπου επέβαιναν 298 άνθρωποι, καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο πάνω από την Ουκρανία.

Η τραγωδία είχε συγκλονίσει τον Ιούλιο του 2014, λίγους μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 (τον Μάρτιο) με 239 επιβάτες.

Όμως η πτώση του Boeing 777 στην ανατολική Ουκρανία είχε από την πρώτη στιγμή δημιουργήσει ερωτήματα με αρκετούς να κατηγορούν τη Ρωσία ότι κατέρριψε το αεροπλάνο.

Στις 17 Ιουλίου του 2014 το Boeing της Malaysia ταξίδευε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρν όταν κατέπεσε πάνω από την ουδέτερη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία παρασύροντας στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.

Το 2016 Ολλανδοί ερευνητές είχαν ανακοινώσει ότι έχουν στοιχεία ότι ένας πύραυλος τύπου BUK ρωσικής προέλευσης είχε χτυπήσει το αεροπλάνο.

Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη η ολλανδική αστυνομία και οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ότι το ρωσικό σύστημα BUK είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη του αεροπλάνο. Επισήμαναν ότι τώρα έχουν «νόμιμα και πειστικά στοιχεία που θα σταθούν μέσα σε μία δικαστική αίθουσα» πως ο πύραυλος προήλθε από την 53η αντιαεροπορική ταξιαρχία που έχει βάση στο Κουρκ της Ρωσίας.

Όλα αυτά τα χρόνια Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους στο περιστατικό, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν υποστηρίξει ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Η Μόσχα έχει, άλλωστε, χρησιμοποιήσει το βέτο της στον ΟΗΕ για να εμποδίσει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για να αποφασίσει ποιος φέρει την ευθύνη για την τραγωδία. Αυτό σημαίνει ότι η δίκη θα διεξαχθεί στην Ολλανδία και θα υπόκειται στο ολλανδικό δίκαιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα