Ρωσία: Aβάσιμες οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν για το βαλλιστικό πρόγραμμά του είναι αστήρικτες και θα μπορούσαν να βλάψουν την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

“Στο παράρτημα αυτής της συμφωνίας υπάρχει πράγματι μια έκκληση προς το Ιράν να αποφεύγει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων όμως, καταρχήν, πρόκειται απλώς για μια έκκληση, όχι για υποχρέωση” της Τεχεράνης, είπε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο επικεφαλής του τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών.

“Και, δεύτερον, αν διαβάσετε προσεκτικά τη διατύπωση (…) αφορά μόνο πυραύλους που είναι ειδικά σχεδιασμένοι να φέρουν όπλα μαζικής καταστροφής. Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποδείξει ότι οι πύραυλοι που δοκιμάζει το Ιράν είναι σχεδιασμένοι για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν υφίσταται λόγος τιμωρίας”, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν την Τρίτη υποστηρίζοντας ότι οι “κακόβουλη δραστηριότητά” του στη Μέση Ανατολή υπονομεύει οποιαδήποτε “θετική συμβολή του” από τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του, που υπογράφηκε το 2015.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα