Ρωσία: Προσπαθεί να συμφωνήσει τριμερή σύνοδο για τη Συρία

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov, συναντήσεις για τη Συρία με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη η Μόσχα.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Tass, ο κ. Bogdanov είπε πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία, Staffan de Mistura, έχει ήδη συμφωνήσει να λάβε μέρος, και πλέον η ρωσική πλευρά περιμένει την απάντηση της Ουάσιγκτον ώστε να οριστικοποιηθούν οι επαφές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία επιδεινώθηκαν απότομα την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διέταξε το βομβαρδισμό μίας συριακής αεροπορικής βάσης με 59 πυραύλους, ως ποινή για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.

Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για τη χημική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 ανθρώπους, στο καθεστώς το σύρου προέδρου Bashar al-Assad. Η Ρωσία ωστόσο, σύμμαχος της Δαμασκού, αντιτείνει ότι τα αέρα διέρρευσαν αφότου η Συριακή Αεροπορία βομβάρδισε αποθήκη όπου αντικαθεστωτικοί αντάρτες φέρεται να οπλοποιούσαν χημικές ουσίες.

Τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα έχει ασκήσει βέτο σε δύο Δυτικά καταδικαστικά ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Putin έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να υπάρξουν «προβοκάτσιες» σε βάρος του καθεστώτος Assad.

Το ζήτημα της Συρίας βρέθηκε στο επίκεντρο κατά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson στη Μόσχα στην περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Trump με την κυβέρνηση Putin.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα