Ρωσία: «Πράσινο φως» για τις μεταρρύθμισεις του συνταξιοδοτικού

Οι ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν την Τετάρτη τροπολογίες που χαλαρώνουν τη διόλου δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως το είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς ωστόσο να βάλει ένα τέλος στη δυσαρέσκεια.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει πολυάριθμες διαδηλώσεις και εκλογικές αποτυχίες αναπάντεχες για το κυβερνών κόμμα, εξετάζεται σε δεύτερη ανάγνωση από τη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, που ψήφισε ομόφωνα για να περιλάβει σ” αυτό τις τροπολογίες που προτάθηκαν από τον Πούτιν.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, πριν υιοθετηθεί από την άνω βουλή και πάρει την τελική υπογραφή από τον Πούτιν.

Αντιμέτωπος με ασυνήθιστες αντιδράσεις που μείωσαν τη δημοτικότητά του, ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, από τα 55 χρόνια που είναι σήμερα, μόνο στα 60 (αντί των 63 που προβλέπονταν στο αρχικό νομοσχέδιο), υποστηρίζοντας πως «δεν θα ήταν σωστό» να γίνει κάτι διαφορετικό.

Για τους άνδρες, η συντάξιμη ηλικία αυξάνεται στα 65 χρόνια, από τα 60 που είναι σήμερα.

Οι ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης και τα άλλα μέτρα που προτάθηκαν από τον Πούτιν, όπως την πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες πολύτεκνων οικογενειών, την διατήρηση πλεονεκτημάτων για ορισμένα επαγγέλματα όπως οι ανθρακωρύχοι και τη θέσπιση ποινικών κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους οι οποίοι πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα