Ρωσία: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα στις απελάσεις των ΗΠΑ

Η Ρωσία θα απαντήσει σε «είδος» στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ για την υπόθεση Skripal προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ενώ το ίδιο αναφέρει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Είναι αυτονόητο, ότι εν λόγο μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητα και θα δώσουμε την δική μας απάντηση», καταλήγει το ΥΠΕΞ της χώρας.

Από την πλευρά του, ο D. Peskov, τοποθετήθηκε νωρίτερα, πριν γίνουν επισήμως γνωστές οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Στο πλαίσιο αυτό ο Peskov υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που έχει το Κρεμλίνο προέρχονται αποκλειστικά από αναφορές ΜΜΕ και κατά συνέπεια η Μόσχα δεν θα απαντήσει σε αυτές.

«Μόλις μας γνωστοποιηθεί η επίσημη θέση της Ουάσινγκτον θα υπάρξει αντίδραση η οποία θα βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο βουλευτής της Άνω Δούμας και αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων, Vladimir Dzhabarov, ο οποίος έκανε λόγω για απέλαση τουλάχιστον 60 μελών της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Ρωσία, ως απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Theresa May ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Μ. Βρετανία η Μόσχα προχώρησε σε ανάλογη κίνηση καθώς και στο κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου μετά από πέντε ημέρες.

Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ: Αδικαιολόγητη η απέλαση των διπλωματών μας

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Antonov είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο EIA, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα