Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Φλορίν Γιορντάκε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν με αφορμή το κυβερνητικό διάταγμα που τροποποιούσε τον ποινικό κώδικα, μειώνοντας τις ποινές αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά.

Με την εφαρμογή του διατάγματος αυτού ουσιαστικά θα γλίτωναν τις ποινικές διώξεις δεκάδες αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση τελικά το ανακάλεσε την Κυριακή, μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα από το 1989.

“Υπέβαλα την παραίτησή μου. Αυτό που λέω είναι πως ό,τι έκανα ήταν νόμιμο” είπε ο Γιορντάκε στους δημοσιογράφους.

“Αφότου ανέλαβα το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσω μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα (…) Όλες οι πρωτοβουλίες μου ήταν νόμιμες και συνταγματικές. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την κοινή γνώμη, για αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιος θα διαδεχθεί τον Γιορντάκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έχει το δικαίωμα να απορρίψει τον υποψήφιο που θα προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ένας άλλος υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, ο Φλορίν Ζιάνου, παραιτήθηκε μετά την υιοθέτηση του διατάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή μέτρων που αποδυναμώνουν τους νόμους για την πάταξη της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα