Ρουμανία: Διαδήλωση κατά διατάγματος για τα πολιτικά πρόσωπα

Περισσότεροι από 15.000 Ρουμάνοι, μεταξύ τους ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους πολλών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για ένα διάταγμα που θα επιτρέπει σε πολιτικά πρόσωπα να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

«Πολιτικοί αξιωματούχοι που έχουν μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη θέλουν να αλλάξουν τη νομοθεσία και να αποδυναμώσου το κράτος Δικαίου» δήλωσε ο Γιοχάνις από το Βουκουρέστι, όπου βρισκόταν μαζί με άλλους 10.000 διαδηλωτές.

«Είναι απαράδεκτο να τροποποιούμε το νόμο προκειμένου να βγουν καθαροί από τις κατηγορίες σε βάρος τους δεκάδες ή ακόμα κι εκατοντάδες πολιτικοί» υπογράμμισε.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σορίν Γκριντεάνου δημοσίευσε την Τετάρτη με τη διαδικασία του επείγοντος δύο διατάγματα που προβλέπουν ότι σε περίπου 2.500 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως και 5 χρόνια θα τους αποδοθεί χάρη, ενώ πολλά αδικήματα και παραβάσεις θα αποποινικοποιηθούν.

«Γιατί θέλουν να περάσουν αυτά τα κείμενα τώρα εάν όχι για να σώσουν τα πολιτικά πρόσωπα που διώκονται ή έχουν ήδη καταδικαστεί; Πρέπει να τους σταματήσουμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Λιάνα Ντουμιτρέσκου, ηλικίας 74 ετών.

Στο Βουκουρέστι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Πανεπιστημίου προτού μεταβούν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «παραιτηθείτε» ή «Δημοκρατία, όχι αμνηστία».

Στο Κλουζ (κεντροδυτικά) περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι θέλει να «απονείμει χάρη στους διεφθαρμένους πολιτικούς αξιωματούχους».

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος συμμετείχε την Τετάρτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να εμποδίσει την υιοθέτηση των δύο διαταγμάτων, τα οποία δεν συζητήθηκαν προηγουμένως με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM), όπως το απαιτεί ο νόμος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Ιορντάτσε υπεραμύνθηκε των διαταγμάτων, που σύμφωνα με τον ίδιο θα επιτρέψουν την αποσυμφόρηση των φυλακών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα