Ρεκόρ για τον Dow Jones, στο κόκκινο ο Nasdaq

Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street (ο Dow Jones επέστρεψε σε θετικό έδαφος λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης) μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά εντός του 2017.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ –όπως αναμενόταν- αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1% με 1,25% και διατήρησε την πρόβλεψη για μία ακόμα αύξηση εντός του έτους.

Ωστόσο προβλημάτισε τους επενδυτές η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα από τον στόχο του 2% βραχυπρόθεσμα.

Αργότερα, η επικεφαλής της τράπεζας, Janet Yellen υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και ότι η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί περεταίρω.

«Με μια ισχυρή αγορά εργασίας υπάρχουν οι συνθήκες για να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός» επισήμανε, προσθέτοντας πως είναι «σημαντικό να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις» σε μεμονωμένες μετρήσεις.

Νωρίτερα, προβλημάτισαν τα στοιχεία πληθωρισμού και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,9% τον Μάιο έναντι αύξησης 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερις μήνες ο πληθωρισμός είχε ανέλθει σε υψηλό πέντε ετών στο 2,7%

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,3% τον Μάιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2016.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα βενζίνης και της μικρότερης της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 3,7% στα 44,73 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,22% στις 21.374 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,1% στις 2.437 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 6.194 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,7%) και Travelers (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,4%) και DuPont (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1219 δολ. από 1,1212 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτωτικό σερί πέντε ημερών τερμάτισε για την η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.268 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» επτά μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,13%.

Euro2Day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα