Ρεγκλινγκ: Πρώτη παρέμβαση για το χρέος εντός του 2016

regling-1Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ESM από το Eurogroup και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων ετών ήταν ο θεμέλιος λίθος για τη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων τον περασμένο Ιούλιο.

Επιπλέον, χαρακτήρισε το κεφάλαιο των εργασιακών που ανοίγει στην επόμενη αξιολόγηση «ευαίσθητη πολιτική περιοχή».

Παραδέχθηκε ότι τέτοιου είδους θέματα προκαλούν αντιδράσεις, ωστόσο προέτρεψε την Αθήνα να δει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γερμανία, που χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε έριξε την ανεργία. Επισήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις άφησε αιχμές για υπουργούς, λέγοντας ότι δεν τις υποστηρίζουν όλοι. Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «είναι σημαντικό μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα