Ρήγας Αξελός: Η αυταρχική δημοτική αρχή Καμίνη και η επέλαση των ΜΚΟ

Στου δρόμου τα μισά, καθώς συμπληρώθηκαν δυόμισι χρόνια θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός, μιλάει για την παρουσία της δημοτικής κίνησης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, για τη δημοτική αρχή Καμίνη, τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, το σχέδιο ανάπλασης «Νέα Αθήνα», την πάντα παρούσα «Ανοιχτή Πόλη» και την ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματός της.

Τη συνέντευξη πήρε η Μαρία Λυκούρα

Η«Ανοιχτή Πόλη» πέρασε αρκετές «φουρτούνες» από το 2014 και μετά. Πώς πορεύεται σήμερα;

Η «Ανοιχτή Πόλη» με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το 2014 έφερε ένα εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά την αποχώρησή του, πέρασε έναν μεγάλο κλυδωνισμό, ο οποίος δεν ήταν και χωρίς συνέπειες. Η παράταξη σήμερα έχει τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, αν και εξέλεξε πέντε. Επίσης, αποχώρησαν μερικοί κοινοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διατήρησαν τις έδρες τους ως ανεξάρτητοι, πράγμα που, κατά την άποψή μου, δεν έχει πολιτική λογική. Να σημειώσω άλλωστε ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κράτησε την καλύτερη στάση. Διαφώνησε, παραιτήθηκε από παντού, χωρίς να προβάλει καμία αξίωση, και νομίζω ότι το παράδειγμά του θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλοι.

Παρά τους κλυδωνισμούς, καταφέραμε να ανασυγκροτηθούμε. Το Συντονιστικό της «Ανοιχτής Πόλης» λειτουργεί και συνεδριάζει σε σταθερή βάση, κάθε 15 ημέρες. Συζητάει όλα τα ζητήματα και βοηθάει ουσιαστικά το έργο της δημοτικής ομάδας, που αποτελείται από την Ελθίνα Αγγελοπούλου, τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, τον Κώστα Αλεξίου κι εμένα.

Δυστυχώς δεν είναι αρκετά γνωστή η παρουσία και η δουλειά της «Ανοιχτής Πόλης« στο δημοτικό συμβούλιο…

Θεωρώ ότι κάνουμε μια εξαιρετική δουλειά στο δημοτικό συμβούλιο, θέτοντας θέματα ουσιαστικά για την πορεία της πόλης. Σε κάθε συνεδρίαση φέρνουμε ζητήματα που αφορούν τις δημοτικές κοινότητες, τις γειτονιές, τις πλατείες και τους δρόμους, και γενικότερα δίνουμε έμφαση στην προάσπιση του δημόσιου χώρου. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη «λαιμαργία» των καταστηματαρχών, που με γνώμονα το κέρδος, δημιουργούν προβλήματα σε πάμπολλες περιοχές της Αθήνας που αντιμετωπίζουν ρύπανση, ηχορύπανση και ασφυκτιούν. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του «Διονύσου» και της καταπάτησης μιας τεράστιας έκτασης στου Φιλοπάππου, που πρέπει να ανακτηθεί από τον δήμο.

Να αναφέρω επιγραμματικά μερικά από τα βασικότερα θέματα που έχουμε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο. Αναδείξαμε το ζήτημα της παραχώρησης της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης σε ιδιώτες, με σύμβαση που εκτείνεται και πέραν της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής, με τρόπους αδιαφανείς, χωρίς καμία ενημέρωση, παρά την επιμονή μας να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο. Πρωτοστατήσαμε στο θέμα του Γηροκομείου Αθηνών, του οποίοι η διοίκηση εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα. Με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής διορίστηκε από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση, η οποία, με πρόεδρο τον σύντροφό μας τον Γιώργο Σαγρεδάκη, προσπαθεί να διασφαλίσει τη λειτουργία του ιδρύματος.

Να αναφέρω επίσης το θέμα της ολοκλήρωσης του Σεράφειου κολυμβητηρίου, που κατάντησε «γεφύρι της Άρτας» για την πόλη, καθώς και την Κονίστρα στα Άνω Πετράλωνα, για την οποία έχουμε κάνει συνεχείς αγώνες για να επανέλθει στο δήμο ή το κράτος.

Ψηλά στην ατζέντα της «Ανοιχτής Πόλης» είναι και το ζήτημα της καθαριότητας. Η Αθήνα είναι μια πολύ βρώμικη πόλη. Η δημοτική αρχή Καμίνη έχει χάσει το στοίχημα να εξασφαλίσει μια καθαρή Αθήνα. Το καλοκαίρι το πρόβλημα θα ενταθεί, αν δεν γίνουν προσπάθειες βελτίωσης.

Η αυταρχική δημοτική αρχή Καμίνη και η επέλαση των ΜΚΟ

Πώς αποτιμάτε το έργο της δημοτικής αρχής Καμίνη;

Η διοίκηση Καμίνη είναι εξαιρετικά αυταρχική και πολιτεύεται σε απολύτως λανθασμένη βάση. Κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι είναι η παραχώρηση χώρων και δράσεων σε ΜΚΟ. Να υπογραμμίσω ότι δεν υπολογίζει και δεν συνδιαλέγεται με την αντιπολίτευση για κανένα θέμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Καμίνης είναι διαπρύσιος υποστηρικτής του ισχύοντος νόμου και του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση, που δεν έχει καμία σχέση με την ισοτιμία της ψήφου και την αναλογικότητα. Αντιθέτως, ευνοεί την αυταρχικότητα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αυτό το σύστημα του έδωσε τη δυνατότητα να έχει 29 συμβούλους και η αντιπολίτευση πολύ λιγότερους. Να υπενθυμίσω ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014 και εμείς και η παράταξη του κ. Καμίνη εκλέξαμε από πέντε δημοτικούς συμβούλους. Τους υπόλοιπους τους εξασφάλισε χάρη στο εκλογικό σύστημα με μόνο 1,5% διαφορά.

Και μιας και μιλάμε για το νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, ποια η γνώμης σας για το νέο σχέδιο νόμου;

Θεωρώ ότι έχει πολλά θετικά στοιχεία. Και θα επικεντρώσω και πάλι στην αναλογικότερη εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων που προβλέπει ευνοεί λογικές συνεργασίας και συμφωνιών. Κατά τη γνώμη μου, στην αυτοδιοίκηση δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε. Το πολιτικό διακύβευμα αφορά τη Βουλή. Οι δικές μας προσπάθειες πρέπει να αφορούν την Αθήνα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές οπτικές ή προσεγγίσεις, αλλά δεν έχουμε τόσο μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές, όπως αυτές της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο αναπλάσεων «Νέα Αθήνα». Πώς προσεγγίζει η «Ανοιχτή Πόλη» αυτό το θέμα;

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο που μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή της πόλης. Από την άλλη, υπάρχουν και ζητήματα που χρήζουν αναλυτικής συζήτησης και διερεύνησης. Αναφέρομαι κυρίως στο πάρκο Γουδή. Για χρόνια κάτοικοι της περιοχής και των όμορων δήμων παλεύουν να δημιουργηθεί εκεί ένας «πνεύμονας» για την πόλη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις απόψεις αυτών των ανθρώπων. Με αυτό το σκεπτικό, προγραμματίσαμε μια σύσκεψη με ανθρώπους που προσεγγίζουν το ζήτημα από επιστημονική πλευρά (πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, οικολόγους κ.λπ.) και μια σύσκεψη με το Συντονιστικό της παράταξης, ώστε να διαμορφώσουμε θέση, η οποία δεν θα υπαγορεύεται από κανένα κομματικό ή πολιτικό σκεπτικό, παρά μόνο θα υπηρετεί το συμφέρον των κατοίκων της πόλης.

Ποια είναι τα βήματα που σχεδιάζει η «Ανοιχτή Πόλη« από δω και πέρα;

Αρχικώς, να ομολογήσω ότι κρίνουμε πως υστερούμε στην εξωστρεφή μας δραστηριότητα και σε αυτό τον τομέα γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούμε. Προγραμματίζουμε δραστηριότητες «έξω από τα τείχη» των γραφείων και του δημοτικού συμβουλίου, στις γειτονιές και τις πλατείες.

Η «Ανοιχτή Πόλη», επίσης, χωρίς να παραμελεί το παρόν, προετοιμάζεται για το μέλλον. Να τονίσουμε ότι λειτουργεί από το 2005, όταν την ίδρυσε ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η παράταξη έδωσε πολύ μεγάλες μάχες για πολλά ζητήματα που αφορούν την Αθήνα, όχι μόνο τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όταν ήταν μικρότερη δύναμη. Δεν είναι άλλωστε διοίκηση για να κριθεί για την αποτελεσματικότητά της, μπορεί όμως να κριθεί για την αγωνιστικότητά της, η οποία είναι καταγεγραμμένη επί τρεις τετραετίες.

Η «Ανοιχτή Πόλη», λοιπόν, προετοιμάζεται και παίρνει θέση μάχης για τις επερχόμενες εκλογές. Επιδιώκουμε η παράταξη να είναι συγκροτημένη, ώστε να δώσει αξιόπιστα τη μάχη, με όποιον επικεφαλής επιλεγεί από την ίδια και τους πολιτικούς σχηματισμούς που την στηρίζουν. Προσπαθούμε να συντονίσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται, να φέρουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους κοντά μας. Ελπίζουμε επίσης να επανακάμψουν όσοι και όσες έφυγαν για λόγους που πραγματικά δεν αφορούσαν τη δημοτική κίνηση.

Να τονίσω, άλλωστε, ότι εμείς παραμένουμε πιστοί στο πρόγραμμα και τις αρχές μας.

Επικαιροποίηση του προγράμματος της «Ανοιχτής Πόλης»

Με το σκεπτικό αυτό, θεωρούμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να επικαιροποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο και αναλυτικό, δεδομένου ότι έχουν περάσει χρόνια από την εκπόνησή του το 2014. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν αλματώδεις εξελίξεις, πολιτικές και αυτοδιοικητικές. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες των πολιτών της Αθήνας -και συνεχώς αλλάζουν.

Επομένως σκοπεύουμε να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα και μέσω της ήδη δρομολογημένης επικαιροποίησης που θα γίνει αμεσότατα να την αποτυπώσουμε στο πρόγραμμά μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα