Ρέντσι προς Ιταλούς: Ψηφίστε και σκεφτείτε τα παιδιά σας

imagehandlerΔηλώνει πως δεν θα παραμείνει κολλημένος στην καρέκλα αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Οι αγορές τρέμουν το «όχι» – Αυστηρά μηνύματα στο Βερολίνο

«Είμαι 41 ετών και κάθε πρωί ξυπνώ σε αυτό το κτίριο και λέω ευχαριστώ. Αλλά θα παραμείνω εδώ αν μπορώ να αλλάξω τα πράγματα. Δεν είμαι προσκολλημένος στην καριέρα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στο βιογραφικό μου», σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, απαντώντας στο καθιερωμένο ραντεβού του με τους πολίτες.

Μόλις 11 ημέρες από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ρέντσι επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραμείνει «κολλημένος στην καρέκλα» αν επικρατήσει το «όχι», το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει προβάδισμα.

«Δεν θα μείνω στο ματς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, λέω όχι στις συμφωνίες», πρόσθεσε ο Ρέντσι αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να απομακρύνει ακόμα περισσότερο το δημοψήφισμα από την πολιτική του πορεία -έπειτα από την τολμηρή σύνδεση της επικράτησης του «όχι» με το μέλλον του- ο Ρέντσι, προσεγγίζει τους Ιταλούς καλώντας τους να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους.

«Θέλετε να ψηφίσετε Φόρτσα Ιτάλια, Κίνημα Πέντε Αστέρων, Αριστερά; Κάντε το. Αν σας είμαι αντιπαθής, το καταλαβαίνω. Αλλά στο δημοψήφισμα ψηφίστε έχοντας στο μυαλό σας τα παιδιά σας, γιατί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξει ξανά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος εμφανίστηκε έχοντας πίσω από το γραφείο του και πάλι την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ξαφνική αφαίρεσή της σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνάντησης με τους πολίτες μέσω Facebook και Twitter στις αρχές του Νοεμβρίου είχε εμφανιστεί από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, έχοντας πίσω του μόνο τις σημαίες της Ιταλίας.

Αναφερόμενος δε, στην… επανεμφάνιση της ευρωπαϊκής σημαίας στο γραφείο του απέστειλε ένα ακόμα μήνυμα στο Βερολίνο, λέγοντας: «Θέλουμε η σημαία της Ευρώπης που τοποθετήσαμε ξανά να ανεμίζει. Αλλά για να ανεμίζει, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική σχετικά με το μεταναστευτικό».

Λίγες ώρες μετά, μάλιστα, επανήλθε στο ζήτημα εξαπολύοντας επίθεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τον γερμανικό προϋπολογισμό».

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη να σεβαστούν, όλες οι χώρες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα.

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να συμβεί ότι έγινε με το μεταναστευτικό: μας άφησαν μόνους και οικοδομούν τείχη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστερής κυβέρνησης.

«Ναι» του Ναπολιτάνο: Ο Ρέντσι να κριθεί στις εκλογές του 2018

Ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, εξήγησε πως έχει μετατραπεί σε μία «ακραία πρόκληση», τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για μία ψήφο υπέρ ή κατά της κυβέρνησης Ρέντσι.

Όπως είπε ο Ναπολιτάνο στην τηλεοπτική εκπομπή Porta a Porta «η ευκαιρία για να κριθεί ο Ρέντσι θα δοθεί στις επόμενες εκλογές, οι οποίες προς το παρόν θα διεξαχθούν το 2018».
Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται να ψηφίσει «ναι» για την συνταγματική αναθεώρηση και συμπλήρωσε ότι είναι πεπεισμένος εδώ και 30 χρόνια για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας τροποποίησης.

«Στόχος της αναθεώρησης δεν είναι να περικοπούν βουλευτές, αλλά να υπάρξει ένα θεσμικό σύστημα πιο αποτελεσματικό», είπε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι θα συμβεί αν επικρατήσει το «όχι»

Τη στιγμή που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις «βλέπουν» την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου με 52%, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως ο Ρέντσι την επομένη θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας.

Σύμφωνα δε, με ειδικούς είναι πιθανό ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος να πει «ναι» σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με επικεφαλής τον πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, παρότι ο τελευταίος απάντησε στις φήμες λέγοντας πως πρόκειται για «σενάρια φαντασίας».

Βέβαια, η διάρκεια ζωής της μεταβατικής κυβέρνησης δεν προβλέπεται μακρά, αλλά μόλις τριών ή έξι μηνών ώστε να θεσπιστεί η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου της χώρας και στη συνέχεια να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Όλα αυτά, ενώ η Ιταλική Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί πως το «όχι» δε θα σημάνει μόνο πολιτική κρίση, αλλά και οικονομική, την ώρα που ήδη παρατηρείται διαρκής αστάθεια στην οικονομία της χώρας, με τις αγορές να τρέμουν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκβασης του δημοψηφίσματος.

Το «όχι» θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι επενδυτές θα βλέπουν λιγότερο ελκυστική την ιταλική αγορά, ενώ οι Financial Times προχωρούν σε μία τολμηρή πρόβλεψη υποστηρίζοντας πως το «όχι» θα μπορούσε να επιταχύνει την έξοδο από το ευρώ.

Γκρίλο: Ο Ρέντσι είναι ένας τραυματισμένος χοίρος

Πρωτοφανής ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος προχώρησε σε σκαιούς χαρακτηρισμούς για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
«Βρισκόμαστε πέρα από την δικτατορία. Έχουμε μπροστά μας έναν κατά συρροή δολοφόνο του μέλλοντος», είπε ο Γκρίλο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του σύγκρινε τον Ρέντσι με «τραυματισμένο χοίρο».

Όπως είπε ο εκκεντρικός πρώην κωμικός «ο Ρέντσι φοβάται πολύ για την ψήφο της 4ης Δεκεμβρίου. Συμπεριφέρεται σαν τραυματισμένος χοίρος που επιτίθεται σε όποιον βλέπει. Πλέον δεν έχει επιχειρήματα, περιορίζεται στις προσβολές και τα συστηματικά ψεύδη. Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει».

Με αυτό τον τρόπο, ο Γκρίλο για μία ακόμα φορά στοχεύει στην ψήφο των νέων, των απογοητευμένων από τους πολιτικούς και των ανέργων που αποτελούν την καρδιά των ψηφοφόρων του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα