Ρένα Δούρου: Εδώ και τρία χρόνια αλλάζουμε το πρόσωπο της Αττικής

«Εδώ και τρία χρόνια αλλάζουμε συστηματικά το πρόσωπο της Αττικής, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της. Η Περιφερειάρχης καταγράφει τα έργα υποδομής και τις κοινωνικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας ότι παράλληλα επιχειρείται και η αλλαγή του υποδείγματος άσκησης διοίκησης.

Η ίδια, με αφορμή τη Μάνδρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για «ωρολογιακές βόμβες», για υπαρκτές προϋποθέσεις «νέων τραγωδιών», αναφέρεται «σε συγκεκριμένα μπαζωμένα ρέματα και σε αυθαίρετες πολυκατοικίες, εργοστάσια, που ουδείς αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να κατεδαφίσει» και τονίζοντας ότι πρόκειται για «φαινόμενα είτε νόμιμης είτε παράνομης αυθαίρετης δόμησης ή μπαζώματος ρεμάτων, ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να ενεργοποιηθούν από μια ισχυρή βροχόπτωση…».

Η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι: «Η ευθύνη για τη διευθέτηση και την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως και οι ευθύνες για την ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά των υπηρεσιών Πολεοδομίας των Δήμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου, της εκτελεστικής εξουσίας, που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να σπάσει ένας φαύλος κύκλος λαϊκισμού δεκαετιών. Αν δεν σπάσει αυτή η αλυσίδα ανευθυνο-υπεύθυνων, τότε είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε και άλλες Μάνδρες».

Αναφερόμενη στην τραγωδία της Μάνδρας, η Ρένα Δούρου επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε δύο γεγονότα». «Αφενός την απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με fake news. Και αφετέρου την προσωπική μου στοχοποίηση. Οι απαντήσεις προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα. Όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο Πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Θα διαβάσατε ίσως ότι σύμφωνα με αυτοψία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τα αποδυτήρια και το αντλιοστάσιο του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου της Μάνδρας, ήσαν κτισμένα σε μπαζωμένο ρέμα με αποτέλεσμα να κριθούν, μετά την καταστροφή, κατεδαφιστέα! Και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες. Ήδη το 2003 είχε υπογραφεί από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη Δήμου και τότε Νομαρχίας, η επέκταση του κέντρου της πόλης… πάνω στο ρέμα. Νόμιμα».

«Αυτό το σύστημα που παράγει νόμιμες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες νομιμοποιήσεις επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε. Να θυμίσω τέλος, ότι ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία αιρετός, χωρίς τη βολική ασυλία του υπουργού ή του βουλευτή, ζήτησε, όπως έπραξα, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας» συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «στην υπόθεση της Μάνδρας, επιχειρήθηκε η στοχοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είχε να κάνει με τη λειτουργία και τις καθυστερήσεις φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν ιεράρχησε, ως όφειλε, ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα