Ρέγκλινγκ: Μην περιμένετε τώρα μακροχρόνια μέτρα για το χρέος

Μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να αποφασιστούν στην επικείμενη επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται όμως ότι θα υπάρξει μακροχρόνια δέσμευση για επιπρόσθετη βοήθεια στο μέλλον εάν χρειαστεί, εκτιμά σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο επικεφαλης του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Δεν περίμενα αυτή η μακροχρόνια δέμευση να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη τώρα και επιπλέον εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται» σημειώνει απορρίπτοντας παράλληλα την ανάγκη αυτοματοποιημένης διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM μιλάει για όλα: τη μεταμνημονιακή επιτήρηση και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις μεταρρυθμίσεις και την έξοδο στις αγορές, την ανάγκη εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολογητο, την αξιοποίηση του πιθανού δημοσιονομικού χώρου και τα μεταμνημονιακά περιθώρια λήψης αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Σε περισσότερο από 40 χρόνια η τελευταία πληρωμή»

Όπως σημειώνει «με τα σημερινά δεδομένα, η τελευταία πληρωμή στον EFSF και τον ESM θα γίνει το 2059, σε περισσότερο από 40 χρόνια. Αναγκαστικά ένας τόσο μεγάλος χρονικός ορίζοντας σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Γι’ αυτό είναι πολύτιμο για την Ελλάδα να έχει μια επιπρόσθετη μακροχρόνια δέσμευση από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη υποστήριξη στο μέλλον εάν χρειαστεί. Επομένως, δεν θα περίμενα αυτή η μακροχρόνια δέσμευση να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη τώρα. Επιπλέον εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται».

Ο επικεφαλής του ESM αναμένει ωστόσο ότι θα υπάρξει απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup (σ.σ. τα βραχυπρόθεσμα έχουν εφαρμοστεί ενώ η συμφωνία του 2017 περιλαμβάνει πακέτο μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων).

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, αρκείται να σημειώσει ότι «πιστεύω ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αλλά προφανώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εμπλέκεται με την Ελλάδα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας που αρνείται αυτοματοποιημένη λύση για το χρέος απαντά ότι «όταν μια χώρα ζητεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και άλλες χώρες χρειάζεται να χορηγήσουν αυτά τα μέτρα, τότε αυτές οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τι πραγματικά χρειάζεται και ποιες είναι σωστές συνθήκες. Οπότε είναι απολύτως κατανοητό ότι δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για το καλό της ελληνικής οικονομίας. Εάν σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, το χρέος μπορεί να γίνει μη βιώσιμο. Είναι μια απόλυτα λογική στάση για όλες τις πιστώτριες χώρες αλλά και για τον ESM. Δεν είναι μόνο γερμανικό ζήτημα. Επιπρόσθετα, οι ψηφοφόροι αυτών των χωρών δεν είναι πολύ πρόθυμοι να χορηγήσουν μεγάλη ελάφρυνση. Γι’ αυτό εξετάζουν τι πραγματικά χρειάζεται. Αυτό πραγματικά υποδεικνύει ότι η αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν είναι η σωστή προσέγγιση».

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα τονίζει ότι «δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο» αλλά δεδομένου ότι τα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν για την Ελλάδα ήταν πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεδομένης της ελάφρυνσης χρέους που έχει ήδη δοθεί και αυτής που πιθανότατα θα προστεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, η επιτήρηση θα είναι πιο σφιχτή.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τα ψηφισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν ωστόσο προσθέτει ότι «εάν – και αυτό είναι πιθανό – υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, τότε μπορεί να αποφασιστεί πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα