Ρέγκλινγκ: Καλές οι πιθανότητες της Ελλάδας, εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, έχει καλές πιθανότητες να αναχρηματοδοτείται κανονικά μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα ήδη έκανε κάποια πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, βγαίνοντας φέτος στις αγορές ομολόγων.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λουξεμβούργο για τον ρόλο του ESM, την Πέμπτη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε σωστή τροχιά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2015.

Τόνισε επίσης ότι η χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος, εάν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τα χαμηλά επιτόκια του ESM συνεπάγονται σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις χώρες που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε πρόγραμμα.

Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας φθηνότερα από ό,τι αν δανειζόταν από τις αγορές, εξοικονομώντας σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή ποσοστό 5,6% του ΑΕΠ της.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η υψηλή ανεργία παραμένει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα