Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σήμερα στο Μόναχο της Γερμανίας.

“Οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων από προγράμματα διάσωσης, εφόσον τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους κατανέμονται σε πολλά έτη και δεν ξεπερνούν το όριο του 15% με 20% του ΑΕΠ”, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM και πρόσθεσε: “η ίδια η Γερμανία επωφελήθηκε από την κατανομή των κόστους εξυπηρέτησης σε πολλά έτη. Μόνο το 2010 [η Γερμανία] αποπλήρωσε την τελευταία δόση της συμφωνία του Λονδίνου του 1953 στο γερμανικό χρέος – 57 χρόνια αργότερα”.

“Ο στόχος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να δημιουργηθεί μια νέα βάση για υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ESM. “Αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά επίσης προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ESM. Ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, και οι δύο πλευρές έχουν δανείσει €189 δισ. στην Ελλάδα. Αυτό είναι περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από το μισό του δημόσιου χρέους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα