Ρέγκλινγκ:Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη

ψδασΤην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση.

Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. «Με αυτό το ποσό, ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς τα συνολικά δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με τον EFSF και τον ΕSM ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ», πρόσθεσε. Τόνισε ότι αν εκταμιευθεί ολόκληρο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ΕSM θα κατέχει περίπου τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συμπλήρωσε ότι οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης του ESM συμβάλλουν σημαντικά στο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«H σημερινή απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αποτελεί μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση ουσιωδών μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και το επενδυτικό ταμείο.  Επίσης νομοθέτηση τη δυνατότητα πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.  Και εισήγαγε τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα