Ράλι για τα ομόλογα, ανάσα για το Χ.Α.

Με φόρα από την… Ιταλία τα ελληνικά ομολόγα βλέπουν τις τιμές τους να επιδίδονται σε ράλι και τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται αισθητά. Τα χαμόγελα επιστρέφουν έτσι στην αγορά κρατικού χρέους, όπου το τελευταίο διάστημα το κλίμα ήταν βαρύ για τους ελληνικούς τίτλους. Το πόσο θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα, θα εξαρτηθεί εν μέρει και από όσα θα ακουστούν στη ΔΕΘ.

Η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας καταγράφει αυτή την ώρα (15:25 ώρα Ελλάδος) πτώση 3,74% ή 20 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στην ΗΔΑΤ, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού που είχε ανοίξει στις 400 μ.β. τις προηγούμενες ημέρες, περιορίζεται στις 365.

Ράλι και για τις τιμές των ομολόγων μικρότερης διάρκειας, με την απόδοση του πεντεταούς στο 3,35% και του 7ετους στο 3,81%.

Τα ελληνικά ομόλογα, έχοντας περάσει από σαράντα κύμματα τον τελευταίο μήνα, καταφέρνουν αυτή τη φορά να καρπωθούν το θετικό κλίμα, που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους η εκτίμηση ότι η Ρώμη θα αποφύγει τελικά την μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες στο θέμα του προϋπολογισμού.

Το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη συντάσσονται στη γραμμή του υπ. Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, που διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι η Ιταλία θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και το έλλειμμά της δεν θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παρουσιάζουν αυτή την εβδομάδα μία από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων έξι ετών, ενώ δίνουν ώθηση και στα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουμε προσπάθεια να ανακοπεί η πτωτική τάση. Ο Γενικός Δείκτης κινείται σήμερα σε θετικό έδαφος, αλλά με περιορισμένα κέρδη και παραμένοντας κάτω από τις 700 μονάδες. Παρουσιάζει άνοδο 0,4% στις 691 μονάδες, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 23 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες που τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν κέρδη, εμφανίζουν όμως σταθεροποίηση, με τον δείκτη τους να παραμένει αμετάβλητος. Την άνοδο «οδηγεί»« ο κλάδος ακίνητης περιουσίας με κέρδη 2%, ενώ ακολουθούν με κέρδη της τάξης του 1,5% οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών και βιομηχανικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα