Π. Τζεντιλόνι: Η διάσωση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε σήμερα ότι η παρέμβαση του ιταλικού δημοσίου για την στήριξη των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη”. Η ευθεία αναφορά του είναι στην διάθεση 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από μέρους του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ποσό με το οποίο το δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος των “κόκκινων δανείων” των τραπεζών Veneto Banca και Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα, οι οποίες κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Παράλληλα, τους υγιείς τομείς των δυο τραπεζών αγόρασε, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ, ο τραπεζικός οργανισμός San Paolo Intesa, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί με την αποζημίωση των εργαζομένων που θα κριθούν υπεράριθμοι. Το κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο επισημοποιήθηκε η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και ο Τζεντιλόνι ευχήθηκε “να υπάρξει μια όσο γίνεται ευρύτερη πλειοψηφία”.

“Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν αποφασίσθηκε φυσικά για να βοηθηθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφικής αυτής οικονομικής διαχείρισης, αλλά προς στήριξη δυο εκατομμυρίων πολιτών που είναι και καταθέτες, της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

“Όποιος κάνει λόγο για δώρο στους τραπεζίτες κάνει μόνον προπαγάνδα”, τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι και εξέφρασε την ελπίδα “μια καλή διαχείριση να επιτρέψει την επιστροφή των κόκκινων δανείων- καθολικά ή έστω εν μέρει- μέσα στα επόμενα χρόνια”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα