Π. Σκούτας: Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι προς το συµφέρον της χώρας

Ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του γραφείου του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παπά, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΧΩΝΙ. Σε αυτήν μεταξύ άλλων τονίζει ότι:

«Οι διαφωνίες στο εσωτερικό των θεσµών δεν θα λυθούν εις βάρος µας».

«Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι προς το συµφέρον της χώρας», τονίζει Στο ΧΩΝΙ ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Νίκου Παππά, εκτιµώντας ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία της, «µε την Ελλάδα να έχει βρει το δρόµο της και την κοινωνία να ξαναβρίσκει την ελπίδα και την προοπτική».

Οσον αφορά το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο Π. Σκούτας εξηγεί ότι «αναπόσπαστο κοµµάτι της στρατηγικής εξόδου από την κρίση είναι να επενδύσουµε στην ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη χώρα, στην καινοτοµία, να είµαστε συµµέτοχοι -γιατί όχι και πρωταγωνιστές- στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο».

Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη:

 

-Σε τι φάση βρίσκεται η διαπραγµάτευση επί της δεύτερης αξιολόγησης; Επίσης, τι απαντάτε σε όσους αναφέρουν πως ξαναζούµε µέρες του 2015;

Δεν βρισκόµαστε σε καθόλου παρόµοια κατάσταση µε το 2015. Τότε, δεν είχαµε καµιά συµφωνία µε τους θεσµούς και επίσης τότε αντιµετωπίζαµε κάποια κέντρα στο εξωτερικό, που ουσιαστικά είχαν κηρύξει τον πόλεµο στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας την ανατροπή της.

Σήµερα έχουµε µια συµφωνία που υλοποιείται, και από την ελληνική πλευρά έχουµε εκπληρώσει όλες τις δεσµεύσεις που έχουµε αναλάβει µ’ αυτήν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι µας αναγνωρίζουν όχι µόνο τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τα αποτελέσµατα που έχουµε πετύχει στα δηµοσιονοµικά, την αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγει από φέτος.

Τι θέµα υπάρχει σήµερα; Υπάρχουν οι διαφωνίες ανάµεσα στους εταίρους µας και στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ταλαντεύεται ακόµη για τη συµµετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραµµα. Θέτει ζήτηµα µείωσης του χρέους, µε το οποίο εµείς συµφωνούµε αλλά ταυτόχρονα ζητά µέτρα λιτότητας µε µια εµµονικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

Οι διαφωνίες αυτές στο εσωτερικό των θεσµών δεν θα λυθούν εις βάρος µας. Εχουµε ήδη συµφωνήσει ότι για κάθε µέτρο που θα ληφθεί, θα υπάρχει ισοδύναµο αντίµετρο, υπέρ της ανάπτυξης και της µείωσης των φορολογικών βαρών. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό. Στο Eurogroup, την προηγούµενη Δευτέρα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των εργασιών για την επίτευξη τεχνικής συµφωνίας, κάτι που εκφράζει και τη δική µας επιθυµία. Ωστε να περάσουµε άµεσα στη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, που αφορά στα πλεονάσµατα µετά το 2019 και τα µέτρα για το χρέος, και να ολοκληρώσουµε την αξιολόγηση µε επιτυχία.

-Μίντια και στελέχη της αντιπολίτευσης επαναφέρουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, µε αφορµή την πορεία της διαπραγµάτευσης. Εχουν βάση αυτά τα σενάρια; Κι αν όχι, που αποσκοπούν;

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι προς το συµφέρον της χώρας. Στο τέλος της τετραετίας, µε την Ελλάδα να έχει βρει το δρόµο της και την κοινωνία να ξαναβρίσκει την ελπίδα και την προοπτική, θα κριθούµε όλοι από τον ελληνικό λαό.

Τα σενάρια που αναφέρεστε αποσκοπούν αποκλειστικά στη συντήρηση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, που δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο από την επιστροφή της στην εξουσία και την επιβίωση ενός, παρασιτικού προς το κράτος, µηχανισµού που διαχρονικά τη στήριζε. Προσωπικά, ο Κ. Μητσοτάκης και τα ακροδεξιά του στηρίγµατα, οι Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, επιδιώκουν µέσω της εκλογολογίας να σταµατήσουν την εσωκοµµατική αµφισβήτηση, που οξύνεται λόγω της αδιέξοδης γραµµής που έχουν χαράξει.

Συνειδητά συντηρούν την αβεβαιότητα στην οικονοµία, υπονοµεύοντας για µικροκοµµατικούς λόγους την εθνική προσπάθεια. Με το κλείσιµο της συµφωνίας, θα χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, θα είναι χωρίς επιχειρήµατα απέναντι στην κυβέρνηση και έκθετοι εσωκοµµατικά.

-Η αξιωµατική αντιπολίτευση επιµένει πως κάθε σύσταση εξεταστικής επιτροπής που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, όπως αυτές για τον Γιάννο Παπαντωνίου ή την Υγεία, γίνεται για να στραφεί το ενδιαφέρον αλλού. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη; Τι προσµένετε να βγει από τις εξεταστικές αυτές;

Αρχικά δεν θέλουµε να στραφεί το ενδιαφέρον των πολιτών αλλού, γιατί επιδιώκουµε την ενηµέρωση και τη στήριξη τους στη µάχη που δίνουµε. Εχουµε όµως δεσµευτεί προς τον ελληνικό λαό ότι το καθεστώς της διαπλοκής και της ασυδοσίας θα τελειώσει στη χώρα, ότι θα βγουν όλα στο φως. Από τις εξεταστικές επιτροπές λοιπόν προσµένουµε µόνον αυτό, να ερευνήσουν την αλήθεια.

Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να µην συγκαλύψει τίποτα. Και να ξέρετε ότι οι πολίτες όχι απλά συµφωνούν αλλά απαιτούν να διαλευκανθούν όλα τα περιστατικά ανοµίας και κατασπατάλησης του δηµόσιου χρήµατος. Γιατί τα πλήρωσαν οι ίδιοι πανάκριβα.

-Είστε παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και έµπειρος πολιτικός. Πώς βλέπετε την Κεντροαριστερά σήµερα; Πιο απλά: Προς τα πού βλέπετε να κινείται η Φώφη Γεννηµατά;

Οι επιλογές της κυρίας Γεννηµατά και του χώρου της είναι δική της υπόθεση. Εµείς τοποθετούµαστε πολιτικά προς αυτές. Και λέµε το εξής. Δεν µπορεί να δηλώνεις ότι επιθυµείς να εκφράσεις την Κεντροαριστερά και να παραµένεις εγκλωβισµένος στις συµµαχίες και τις συγκλίσεις µε τη ΝΔ. Σε όλη την Ευρώπη διαµορφώνεται το συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο.

Προ ηµερών, ο Ζίγκµαρ Γκάµπριελ τόνιζε στο συνέδριο του SPD πόσο διαφορετική θα είναι η Ευρώπη, µε ηγέτες τον Σούλτς και τον Μακρόν. Σε αυτή την πραγµατική αντιπαράθεση για το µέλλον, η κυρία Γεννηµατά δεν µπορεί να κρατάει ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και την Αριστερά. Πολύ περισσότερο δεν µπορεί να αρνείται να κόψει τους δεσµούς που συνδέουν το χώρο της µε τη συντήρηση και το κατεστηµένο, δεσµούς καταδικασµένους στη συνείδηση των πολιτών.

-Βασική επιδίωξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης είναι η «επένδυση» στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τι µπορεί να προσδοκά η κοινωνία από την ενίσχυση του κλάδου;

Για την κυβέρνησή µας, αναπόσπαστο κοµµάτι της στρατηγικής εξόδου από την κρίση είναι να επενδύσουµε στην ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη χώρα, στην καινοτοµία, να είµαστε συµµέτοχοι -γιατί όχι και πρωταγωνιστές- στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο. Στόχοι µας είναι:

✓ Να παράγουµε «ψηφιακά προϊόντα», δηµιουργώντας νέους κλάδους επιχειρηµατικότητας, ενισχύοντας ουσιαστικά και καταλυτικά τους υπόλοιπους τοµείς της οικονοµίας και της παραγωγής.
✓ Η υψηλή διαθεσιµότητα και διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών Νέας Γενιάς (NGA).
✓ Η ανάπτυξη του τοµέα των ΤΠΕ ως διεθνώς ανταγωνιστικού τοµέα της οικονοµίας, µε την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναµικού υψηλής εξειδίκευσης που διαθέτει η χώρα, µε την έµπρακτη υποστήριξη νεοφυούς και καινοτόµου επιχειρηµατικότητας ΤΠΕ.
✓ Η αξιοποίηση των ΤΠΕ για την υποστήριξη ουσιαστικών δράσεων µεταρρύθµισης, τόσο προς την κατεύθυνση παροχής ολοκληρωµένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της αποτελεσµατικότητας της Δηµόσιας Διοίκησης.

-Το υπουργείο σας έχει εξαγγείλει την υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδοµών στην περιφέρεια. Σε ποια φάση υλοποίησης βρισκόµαστε σήµερα και πόσες περιοχές θα ωφεληθούν;

Το έργο Ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υποδοµών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές έχει στόχο την ανάπτυξη και παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών, ταχύτητας έως και 50 Mbp/s σε περιοχές της ελληνικής αγροτικής περιφέρειας, στο σύνολο της χώρας. Ωφελούνται από το έργο όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας πέραν της Αττικής.

Ειδικότερη στόχευση είναι, µετά το πέρας του έργου, η άνω του 95% κάλυψη των αγροτικών -και χωρίς ευρυζωνική κάλυψη σήµερα- περιοχών της διακήρυξης του έργου. Η πρώτη φάση, που αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου και την επιτυχή έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του, θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Να σας πω επίσης ότι για την περιφέρεια θεσµοθετείται και νέο πρόγραµµα για την απόκτηση επιχορηγούµενων, κινητών, ευρυζωνικών συνδέσεων από τους µόνιµους κατοίκους των αποµακρυσµένων νησιών της χώρας.

-Η ίδρυση της ελληνικής διαστηµικής υπηρεσίας προχωρά; Ποια τα οφέλη για τη χώρα µε την εκτόξευση του Hellas Sat 3;

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης θα προχωρήσει άµεσα στην ίδρυση και τη δηµιουργία ελληνικής διαστηµικής υπηρεσίας, που θα ονοµάζεται Εθνικό Κέντρο Διαστηµικών Εφαρµογών (ΕΚΔΕ), µε νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστηµα στη Βουλή, καλύπτοντας έτσι το µεγάλο έλλειµµα της χώρας µας στον τοµέα αυτό.

Με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat δηµιουργούνται σηµαντικές εµπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν αντίστοιχα µε τα ευρωπαϊκά δεδοµένα. Το ΕΚΔΕ θα αναλάβει τη µίσθωση, µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια, των διαθέσιµων αναµεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δηµόσιο. Επίσης, έχει ιδιαίτερη σηµασία η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστηµονικών εφαρµογών που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστηµα, όπως για παράδειγµα εφαρµογές πολιτικής προστασίας – παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιµετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόµησης κ.λπ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα