Π. Σκουρλέτης: Η ΝΔ έχει αποφύγει να απαντήσει τι προτείνει για τους συμβασιούχους

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλογιστεί επί ποίου πρωθυπουργού και υπουργού υπήρξε παράταση συμβασιούχων που είχαν συμπληρώσει 24 μήνες.

Για αμηχανία λόγω της τελευταίας συμφωνίας στο Eurogroup κατηγόρησε τη ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και την κάλεσε να αποκαλύψει όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

«Η μία αμηχανία διαδέχεται την άλλη τα τελευταία 24ωρα, με βάση την τελευταία συμφωνία, και υπάρχει και αμηχανία για την παρουσία του κ. Τσακαλώτου. Βλέπω μία αδυναμία να υπάρξει μία συντεταγμένη πολιτική, μία στάση κριτικής απέναντι στην τελευταία συμφωνία», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, λίγη ώρα μετά την είσοδο του υπουργού Οικονομικών στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Είναι πολύ πιο πειστικό το να κάνετε μία κριτική επί συγκεκριμένων ζητημάτων, από το να δημιουργείτε απλά θόρυβο. Φοβάμαι ότι ο θόρυβος δεν αφορά μόνο την τοποθέτησή σας επί της τελευταίας συμφωνίας. Αφορά οτιδήποτε κατατίθεται στη Βουλή. Είστε η αντιπολίτευση του θορύβου για να σκεπάσετε τη δική σας ανεύθυνη στάση και την προσπάθειά σας να μην αποκαλυφθούν οι δικές σας θέσεις στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση. «Κύριε Δένδια, πείτε μας αν είστε ενήμερος, τι διαμείφθηκε, ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον αρχηγό του κόμματος σας; Ενημερώστε. Ο κ. Τσακαλώτος θα κάνει την ενημέρωση. Εσείς θα μας πείτε τι είπατε εκεί; Ή απλώς θέλετε να δημιουργείτε θόρυβο;», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την κριτική που είχε δεχθεί λίγο νωρίτερα από τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε: «Είναι πειστικό, εσείς που συμμετείχατε στις προηγούμενες κυβερνήσεις να μας εγκαλείτε, να μας μιλάτε για αγώνα κατά της λιτότητας; Αυτό καταγράφεται στα ανέκδοτα. Καταλαβαίνω την ανάγκη του χώρου του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να επαναπροσδιοριστεί. Αλλά πάρτε μαθήματα από τα βήματα που κάνει η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, μαθήματα χειραφέτησης απέναντι στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Αυτή η χειραφέτηση δεν μπορεί να είναι μόνο στα λόγια. Πρέπει να απαλλαγείτε από τα στελέχη-βαρίδια, διότι αλλιώς αξιοπιστία δεν θα επανακτήσετε».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Επιστρατεύει δυνάμεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, όπως χθες έβαλε την ΚΕΔΕ να βγάλει ανακοίνωση». «Μετατρέπετε έτσι έναν θεσμό, τον θεσμό της ΚΕΔΕ, που θα έπρεπε να στέκεται στο ύψος του, σε τι; Σε τι; Βάζετε τον κ. Πατούλη, ο οποίος συμμετέχει από τον έκτο μήνα του παρελθόντος έτους, σε μία συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, να φεύγει στο παραπέντε. Τελικά, τι θυμήθηκε; Ότι είναι ο γαλάζιος συνδικαλιστής γιατρός και ο γαλάζιος δήμαρχος; Προστατεύστε τους ανθρώπους σας και τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τη ΝΔ να συμβάλει με τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στο άρθρο 25, με το οποίο θεωρούνται σύννομες οι δαπάνες για τους εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «έρχεται να λύσει προβλήματα», για να προσθέσει ότι η ΝΔ έχει αποφύγει να απαντήσει τι προτείνει για αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή, προτείνει «να απολυθούν ή να μην πληρωθούν»;

Επίσης, ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλογιστεί επί ποίου πρωθυπουργού και υπουργού υπήρξε παράταση συμβασιούχων που είχαν συμπληρώσει 24 μήνες. Και ποιες ήταν οι περιπτώσεις που κατά παρέκκλιση ζητήθηκε παράταση συμβάσεων όχι για εργαζόμενους, αλλά για εργολαβικές εταιρείες καθαριότητες. «Αυτές που αποτέλεσαν το άντρο εκείνων των χώρων που καταπατήθηκε κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος. Αυτές που διαπιστώθηκε ότι κόστιζαν περισσότερο από ό,τι οι συμβάσεις εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι αντίληψη της ΝΔ είναι πως όλα αυτά θέλει να γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητες, θέλει να τα δώσει σε ιδιώτες και να είναι στην αρμοδιότητα των δήμων.

«Σε καμία περίπτωση το άρθρο 25 έχει κανενός είδους συνταγματικό κώλυμα», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ προσεγγίζει το θέμα με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα