Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος

Την ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε σκληρά μέτρα για την Ελλάδα, ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Ν. Σβέρκο σημειώνει ότι «δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «μια συμφωνία που θα παρατείνει το καθεστώς της αβεβαιότητας, που θα λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και θα ανακυκλώνει την ύφεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα υφίσταται Ευρωπαϊκή Ενωση σε λίγα χρόνια, αν δεν υπάρξει μια γενναία στροφή στις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές» και αναφορικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ επισημαίνει: «Δεν θα τον αδικήσουμε αν σκεφτούμε πως πάει για να πάρει το χρίσμα».

• Πρέπει μήπως η κυβέρνηση να σχηματίσει ένα «σχέδιο απεμπλοκής» εάν τα πράγματα καθυστερήσουν και φτάσουν στο «μη παρέκει»;

Δεν κατανοώ απόλυτα τι εννοείτε με τη φράση «σχέδιο απεμπλοκής». Αν αυτό σχετίζεται με την έξοδο από την ευρωζώνη είναι λάθος, αφελές και επιζήμιο για τη χώρα. Νομίζω πως έγινε σαφές και από την απάντηση στην προηγούμενη ερώτησή σας.

Το σχέδιο δεν μπορεί παρά να είναι μια διαρκής προσπάθεια διαμόρφωσης συμμαχιών και αντίστοιχων συσχετισμών για βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επαναλαμβάνω, αποδεχόμαστε συμβιβασμούς που μας φέρνουν πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια και δεν ισοπεδώνουν την κοινωνία.

• Ορισμένοι, πάντως, θεωρούν ότι με την ανάδειξη σκανδάλων η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τη διαπραγμάτευση…

Υπάρχουν τα σκάνδαλα, αλλά υπάρχει και η κίτρινη σκανδαλολογία. Τα μεν πρώτα είναι λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, να πληρώσουν οι υπαίτιοι. Είναι κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος και η δημοκρατία μας. Οσον αφορά την κίτρινη σκανδαλολογία, λασπώνει την πολιτική ζωή και απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική, ωθώντας τον στην υιοθέτηση απολιτικών και ακραία συντηρητικών θέσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα