Π. Σκουρλέτης: «Αριστερός – προοδευτικός πόλος με νέα προγραμματική πρόταση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αριστερού-προοδευτικού πόλου, που ως στόχο έχει τη διαμόρφωση μιας νέας προγραμματικής πρότασης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Απευθύνεται σε δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, της οικολογίας αλλά και της Κεντροαριστεράς, που συνειδητοποιούν την ανάγκη οριοθέτησης από τον νεοφιλελευθερισμό», τονίζει μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο «’Εθνος της Κυριακής»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά:

Κύριε Σκουρλέτη, στις εκλογές (ευρωεκλογές/εθνικές) ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει όπως τον ξέρουμε ή θα εμφανιστεί με νέο «πρόσωπο» ή τίτλο για να υπηρετήσει τη συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αριστερού-προοδευτικού πόλου, που ως στόχο έχει  τη διαμόρφωση μιας νέας προγραμματικής πρότασης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, της οικολογίας αλλά και της Κεντροαριστεράς, που συνειδητοποιούν  την ανάγκη οριοθέτησης από τον νεοφιλελευθερισμό. Με δυο λόγια δεν κοιτάμε μόνο προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και προς τον χώρο της διάσπαρτης ανένταχτης Αριστεράς. Άλλωστε αυτή η συζήτηση γίνεται παράλληλα και στην Ευρώπη σήμερα. Είναι προφανές λοιπόν πως δεν πρόκειται για μια πρόταση ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου ούτε βέβαια υποκατάστασής του, με μια νέα εκδοχή του. Μιλάμε για έναν πολύχρωμο πόλο, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε δύναμης, σε ισότιμη βάση. Η δυναμική αυτής της προσπάθειας θα κριθεί από τις προτάσεις της και από το κατά ποσό αυτές θα πείσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το νέο μεταμνημονιακό σκηνικό θα σφραγιστεί από την προγραμματική αντιπαλότητα των δυο νέων πόλων. Του αριστερού-προοδευτικού έναντι του συντηρητικού-νεοφιλελεύθερου πόλου που θα έχει σαν κορμό τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων είναι η καρδιά του νέου αριστερού-προοδευτικού πόλου. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όσον αφορά στενά το θέμα του τίτλου δεν υπάρχει κάποια σκέψη αλλαγής του.

Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η κεντροαριστερή διεύρυνση; Να περιμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό κι από εσάς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 και μετά κατόρθωσε να διευρύνει τα όρια της αριστερής παράταξης. Οι συνθήκες της βαθιάς οικονομικής και πολύπλευρης κρίσης των τελευταίων ετών επέφεραν μεγάλες ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώθηκε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Θα μπορούσαμε βάσιμα  να ισχυρισθούμε πως ό,τι μετακινήσεις γίνονται σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή έρχονται να ακολουθήσουν αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην ιδία την κοινωνία. Σας είπα και πριν πως τώρα μορφοποιείται στο πολιτικό επίπεδο ένας νέος αριστερός-προοδευτικός πόλος, άρα είναι λογικό  να δούμε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ο μίνι ανασχηματισμός ανέδειξε κάποιες ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο «ανοίγει» προς τις προοδευτικές δυνάμεις. Έχουν άδικο όσοι γκρινιάζουν;

Σε μια ζωντανή ανοιχτή διεργασία είναι γόνιμο να διατυπώνονται σκέψεις και επισημάνσεις, μας βοηθάει όλους να κάνουμε λιγότερα λάθη και να γινόμαστε καλύτεροι. Η φερεγγυότητα των προσώπων προσδίδει αξιοπιστία στα εγχειρήματα ή τα αποδυναμώνει όταν αυτή δεν υπάρχει. Αυτή είναι μια πολύ παλιά αλήθεια.

Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιό του; Τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα ορισμένων υποψηφίων. 

Ο μήνας Μάρτιος θα είναι μήνας διεργασιών και ανακοινώσεων.

Με ποιον τρόπο θα αποτυπώνεται το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτιά του;

Μα φυσικά μέσα από τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων που θα μορφοποιούν αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Πρόσωπα καταξιωμένα που θα αποτυπώνουν το εύρος της συσπείρωσης που επιχειρούμε, με συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ξέρετε ο  ψηφοφόρος του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να κατανοήσει τί ακριβώς σας χωρίζει με το Κίνημα Αλλαγής…

Αλήθεια; Αυτό το ακούω για πρώτη φορά! Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολίτες που δεν κατανοούν πως  στο όνομα των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όπως  υποστηρίζει η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υποκρύπτεται ένα κλείσιμο του ματιού της κ. Γεννηματά προς τη ΝΔ. Άλλωστε όλοι θυμούνται τις βαριές ευθύνες του παλαιού δικομματισμού για την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας. Οι διαφορές είναι μεγάλες με τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και όσο αυτός ο χώρος  δεν επαναπροσδιορίζεται στρατηγικά, θα βιώνει μια διαρκή κρίση ταυτότητας. Είμαστε δυο διακριτοί πολιτικοί χώροι με διαφορετικές ιστορικές διαδρομές, με σχέσεις αντιπαλότητας τα προηγούμενα  χρόνια, που όμως οφείλουν να αναζητήσουν τη δυνατότητα της προγραμματικής σύγκλησής τους στη νέα περίοδο. Όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν τη φάση έχει πολιτικές επαφές με τους πρώην συντρόφους του που βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ;

Με αρκετές και αρκετούς που βρέθηκαν στη ΔΗΜΑΡ τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο με αυτούς. Η επίσημη βέβαια ΔΗΜΑΡ παραμένει ένα μικρό αλλά συγκροτημένο κόμμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απόσταση που χωρίζει το κόμμα σας από τη ΝΔ είναι τέτοια που δεν μπορεί να καλυφθεί μέχρι τις εκλογές. Τι θα κάνετε για να την περιορίσετε τουλάχιστον;

Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση σας. Τους τελευταίους μήνες η ψαλίδα κλείνει διαρκώς και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα δοθεί επί ίσοις όροις. Δεν μένει αδιάφορος ο κόσμος της εργασίας βλέποντας την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Ούτε όσοι θα λάβουν την επιδότηση του ενοικίου τους ή  όσοι ελευθεροεπαγγελματίες δουν την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών τους, αλλά και χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που για πρώτη φόρα έπειτα από χρόνια θα δουν  μείωση στον ΕΝΦΙΑ που καταβάλουν.

Στελέχη της ΝΔ ομιλούν για τέταρτο μνημόνιο σε περίπτωση που το κόμμα τους αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν ισχύει, δεν είναι αυτό μία έντιμη προσέγγιση του εκλογικού σώματος;

Πρώτα απ´ όλα να συμφωνήσουμε πως η κατάσταση της οικονομίας σήμερα είναι τέτοια ώστε να μπορούμε βάσιμα να ισχυρισθούμε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα όσοι το λένε από την ΝΔ ή θεωρούν ότι έτσι αποδομούν τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα ή απλά αποκαλύπτουν ότι το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ συνιστά έναν καταιγισμό μέτρων μνημονιακής νεοφιλελεύθερης λογικής με μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα