Π.Σγουρίδης: Ο Π. Καμμένος δεν θα μείνει ΥΕΘΑ αν περάσει ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”

“Ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας και να πάει να υπογράψει στο ΝΑΤΟ συμφωνία με τον όρο “Μακεδονία”, είπε στον Alpha 989 ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης.

“Εμείς περιμένουμε την πρόταση και εφόσον περιέχει τον όρο “Μακεδονία”, δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημείωσε ωστόσο πως “οι ΑΝΕΛ επειδή κρατούν τον λόγο τους, θα στηρίξουν την κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι μέσα στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, σε πρόταση μομφής, θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Από κει και πέρα μπορεί να μην είμαστε στην κυβέρνηση”.

Για το ενδεχόμενο ο όρος “Μακεδονία” να μην είναι στα Αγγλικά, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως αυτή είναι μία ιδεατή λύση αλλά στην πράξη δεν θα γίνεται.

Βασικά σημεία της συνέντευξης

“Είναι μια καθαρή θέση, την οποία την εξέφρασε ο πρόεδρος και σαφέστατα την υποστηρίζω. Εμείς περιμένουμε να δούμε την πρόταση. Από κει και πέρα, αν περιέχει τον όρο “Μακεδονία” είτε έτσι είτε αλλιώς, εμείς αυτή την πρόταση δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε γιατί είναι κάτι που αντιβαίνει στις αρχές όπως καταγραφήκανε αυτές με την σύσταση των ΑΝΕΛ. Η θέση αυτή μόνο με Συνέδριο αλλάζει και Συνέδριο να γίνει δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι η λέξη “Μακεδονία” συμπυκνώνει όλο τον αλυτρωτισμό. Εμείς θέλουμε στα Βαλκάνια να υπάρξει μια ηρεμία, να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει συνεργασία. Όταν σπείρεις αλυτρωτικούς σπόρους μέσα στο έδαφός σου, κάποια στιγμή αυτά θα φυτρώσουν.

Έχουμε εμπιστοσύνη, όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Όταν η διαπραγμάτευση τελειώσει και κατατεθεί πρόταση, επί της προτάσεως εμείς λέμε ότι η λέξη “Μακεδονία” για μας είναι κόκκινη γραμμή.

Δεν μεταφράζεται το όνομα γιατί το λέμε επισήμως. Είναι το ιδεατό αυτό, στην πράξη όμως δεν γίνεται.

Ο κ Κοτζιάς όταν διαπραγματεύεται δεν ξεκινάει με το “όχι” άρα βάζει κάτι στο τραπέζι. Ας δούμε και τί θα γίνει στην απέναντι πλευρά. Ένα Σύνταγμα άλλαξε και μπορεί να ξανα-αλλάξει. Αν μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, από την “φτέρη” θα μας χαιρετάνε.

Οι ΑΝΕΛ επειδή κρατούν τον λόγο τους, θα στηρίξουν την κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι μέσα στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης σε πρόταση μομφής, θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Από κει και πέρα μπορεί να μην είμαστε στην κυβέρνηση. Σίγουρα ο Π. Καμμένος δεν θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας και να πάει να υπογράψει συμφωνία στο ΝΑΤΟ με την λέξη “Μακεδονία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα