Π. Ρήγας: Συμφωνία μόνο αν οδηγεί στην επομένη μέρα εκτός μνημονίων

Ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα δοθεί και θα είναι πολιτική. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει από την πλευρά της όλες τις δεσμεύσεις και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ανάγκη “προνομοθέτησης και μάλιστα χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση”, όπως είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πακέτο που θα συμφωνηθεί θα συμπεριλαμβάνει και αντισταθμιστικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν πως δεν θα πληγεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία.

Τέλος, ο Π. Ρήγας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, αφού, όπως είπε ο Γραμματέας της Κ. Ε, ο κ. Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε την επίσκεψη του στο Βερολίνο ως άλλο ένα πολιτικό βήμα για να εκφράσει τον διακαή πόθο του να πάρει την εξουσία».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Π. Ρήγα:

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, με εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ακράδαντα πως θα δοθεί λύση και αυτή θα είναι πολιτική. Μια λύση που θα αφορά στο σύνολο του πακέτου της αξιολόγησης. Αυτός είναι ο μοναδικός δυνατός τρόπος , γιατί σε όλα τα άλλα επίπεδα δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Εμείς έχουμε υλοποιήσει όλους τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας. Το αποδεικνύουν και οι προβλέψεις της έκθεσης της Κομισιόν για την επόμενη περίοδο. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο θετικά στοιχεία, γιατί έχουμε καταφέρει όχι απλώς να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, αλλά να υπερβούμε και τους στόχους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, το παραμικρό στοιχείο που να δημιουργεί την ανάγκη προνομοθέτησης και μάλιστα χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Είμαι πεισμένος πως θα αναγνωριστεί η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα και δεν θα προσκληθεί μια νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη. Έχει άλλωστε αποδειχτεί πως οι σκληρές πολιτικές λιτότητας προκαλούν την αντίδραση των κοινωνιών και δυστυχώς τις στρέφουν και σε ακροδεξιές λογικές.

Δεν θέλω να μπω σε υποθετικές συζητήσεις και λεπτομέρειες για το πακέτο στο οποίο θα καταλήξουμε. . Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ε. Τσακαλώτο που έχει εργαστεί πολύ σκληρά και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Η ουσία του ζητήματος είναι πως το πακέτο που θα συμφωνηθεί θα συμπεριλαμβάνει και αντισταθμιστικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν πως δεν θα πληγεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία.

Για το ρόλο του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν έχει συμμετάσχει σε άλλα προγράμματα, πλην αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν απαίτηση του κ. Σόιμπλε που το χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Ευτυχώς, ο κ. Σόιμπλε είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος, αφού ακόμα και μέσα στην χώρα του ακούγονται όλο και πιο δυνατά φωνές ενάντια στην εμμονική του στάση που διαμορφώνει ένα ζοφερό τοπίο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για την πολιτική απόφαση Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς μας δεν έχει σκοπό να εγκρίνει μια συμφωνία που δεν θα δίνει διέξοδο, δεν θα συνδράμει στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εκτός μνημονίων και εκτός επιτροπείας. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και εκφράζει την Κεντρική Επιτροπή στο σύνολό της.

Η κριτική που γίνεται στα πλαίσια των συνεδριάσεων, είναι απόρροια της δημοκρατίας που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωση των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων που είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν μέσα σε ένα κόμμα και δεν είναι προϊόν δημόσιου λόγου, αλλά εσωτερικών διαδικασιών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως η πολιτική μας απόφαση –που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα- ψηφίστηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή.

Το διακύβευμα είναι αν κανείς θα ταχθεί με όσους επιδιώκουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την πάταξη της διαπλοκής και του παρασιτικού καπιταλισμού ή αν θα πάει στην αντίπερα όχθη με τους πρεσβευτές της σκληρής λιτότητας. Σε αυτό το δίλημμα θα κληθεί να πάρει θέση η κοινωνία αλλά και όλα τα πολιτικά υποκείμενα.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επίσκεψη του στο Βερολίνο ως άλλο ένα πολιτικό βήμα για να εκφράσει τον διακαή πόθο του να πάρει την εξουσία. Δεν μας εξήγησε πως σκοπεύει να πιάσει τα πλεονάσματα που ζητούνται, το μόνο που δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης είναι πως πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δήλωση την οποία αμέσως μετά επανέλαβε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος του, κ. Γεωργιάδης. Δεν είναι σοβαρή στάση αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή, δεδομένων των συνθηκών και του διακυβεύματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα