Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον αριστερό πυρήνα μιας προοδευτικής συσπείρωσης

«Ο δημοσιονομικός χώρος των 750 περίπου εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί και θα είναι διαρκής, μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε την πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης που έχουν ήδη προαναγγελθεί»

 

Η συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, στην εφημερίδα «Η ΕΠΟΧΗ» και τον Π. Κλαυδιανό (Κυριακή 22/07):

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ασφαλώς συζητήθηκε το πώς διαμορφώνεται η τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Ποιο το συμπέρασμα του οργάνου;

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είχε ως θέμα αφενός τα όσα πρέπει να γίνουν στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα κι αφετέρου τον σχεδιασμό των πρώτων μεταμνημονιακών βημάτων. Έχει για εμάς πρωταρχική σημασία, από εδώ και πέρα, αυτή η καθαρή έξοδος για την οποία παλέψαμε και εντέλει επιτύχαμε, να προσδιοριστεί με τρόπο συγκεκριμένο στην καθημερινότητα των πολιτών. Από την 21η Αυγούστου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες που μας επιτρέπουν, με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής ελευθερίας πλέον, να κινηθούμε βάσει ενός συλλογικού σχεδίου στη λήψη μέτρων στήριξης και ανακούφισης των πολιτών και των κοινωνικών στρωμάτων που δέχθηκαν την υπέρμετρη πίεση των μνημονιακών προγραμμάτων.

Ο δημοσιονομικός χώρος των 750 περίπου εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί και θα είναι διαρκής, μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε την πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης που έχουν ήδη προαναγγελθεί. Βασική προτεραιότητα για εμάς αποτελούν και τα εργασιακά, όπου ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος, είμαστε αποφασισμένοι να επαναδιαπραγματευθούμε τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, θεωρώντας πως η θετική πορεία της οικονομίας αποτελεί ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί.

  • Είχαμε τη συμφωνία των Πρεσπών και την απόφαση του Eurogroupως κύρια ζητήματα της πολιτικής διαπάλης. Η κυβέρνηση τα αντιμετώπισε με το δικό της σχέδιο ενώ η αντιπολίτευση εντελώς διαφορετικά. Ποιο το συμπέρασμά σας, ποιος ο απολογισμός σας;

Είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι και στα δύο αυτά κεντρικά πολιτικά ζητήματα λειτουργήσαμε και δράσαμε σωστά, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος της οδυνηρής μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα, και την επιστροφή της επιλογής των μέσων άσκησης πολιτικής στην εκλεγμένη από το λαό κάθε φορά κυβέρνηση. Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, η πλατειά κοινωνική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται τη σημασία της θετικής αυτής εξέλιξης. Δική μας προτεραιότητα τώρα είναι να εστιάσουμε στο πώς η βελτίωση αυτή θα γίνει ουσιαστική στην οικονομική καθημερινότητα του κόσμου. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρώ πως, σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές προκλήσεις και οι εντάσεις στην περιοχή είναι μεγάλες, η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για το δικό μας οραματικό πλάνο για τη χώρα μας και για τα Βαλκάνια ευρύτερα. Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής και ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης, της καλής και ειλικρινούς γειτονίας, αλλά και προς κοινό όφελος δύο λαών που, παρά τους εθνικισμούς που εκατέρωθεν καλλιεργήθηκαν για δεκαετίες, δεν έχουν τόσα πολλά να τους χωρίζουν.

  • Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ήδη συζητούν για το «μετά» τις 21 Αυγούστου. Ένας σταθμός είναι η ΔΕΘ. Όμως είναι και η περίοδος έως τις εκλογές. Ποιος ο σχεδιασμός που γίνεται;

Το τέλος του κύκλου των μνημονίων δίνει, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα μια ιστορική ευκαιρία. Την ευκαιρία να παρουσιαστούν, να συζητηθούν και να αναλυθούν τα αντιπαραθετικά σχέδια της επόμενης μέρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το αντιπολιτευτικό αμόκ και την καταστροφολογία της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων, αυτός είναι ο βασικός πολιτικός στόχος της πρώτης μεταμνημονιακής περιόδου, η συγκρότηση δηλαδή, μέσα από συλλογικές επεξεργασίες και αποφάσεις, ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου. Το “μετά” δεν είναι μόνο η οικονομία και οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Το “μετά” αφορά μια ολιστική προσέγγιση που εμπεριέχει τρία επίπεδα. Πρώτον, το οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, τη Δίκαιη Ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την στήριξη και ενίσχυση του κόσμου της εργασίας. Δευτέρον, το θεσμικό πεδίο και οι μεγάλες τομές με το παρελθόν, μέσα από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και τρίτον, αλλά καθόλου τελευταίο σε σημασία, τη διαδικασία πάταξης της διαφθοράς και κάθαρσης στον δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή της χώρας.

  • Είναι, πλέον, σαφές ότι δημοτικές και ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί τον Μάιο. Πώς σχεδιάζονται αυτέ οι πολιτικές μάχες; Τι διεργασίες και πρωτοβουλίες πρέπει να περιμένουμε σε κάθε μια απ’ αυτές;

Η ίδια η πολιτική πραγματικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σκιαγραφεί το δίλημμα που θα κυριαρχήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι συντηρητικές/νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και οι δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού που αλληλοτροφοδοτούνται και από την άλλη υπάρχουν οι προοδευτικές δυνάμεις με ένα άλλο αφήγημα για την Ευρώπη από την αυτοκαταστροφή της. Στις μεγάλες ιδεολογικές μάχες που έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποτελέσει τον αριστερό κεντρικό πυρήνα μιας προοδευτικής συσπείρωσης, το σημείο αναφοράς μιας συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων που θα κληθούν να υλοποιήσουν ένα προοδευτικό σχέδιο με σαφείς ταξικές αναφορές και πολιτικές κατευθύνσεις. Τα υπαρκτά προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν την κ. Γεννηματά στην Ελλάδα, ή τον κ. Μελανσόν στην Ευρώπη να ξεφύγουν από τη μίζερη και σεχταριστικά μικροκομματική γραμμή που ακολουθούν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου υπάρχουν πρόσωπα που δεν στοιχίζονται πίσω από τέτοιες αδιέξοδες και κοντόφθαλμες πολιτικές και με τα πρόσωπα αυτά οφείλουμε να συναντηθούμε. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να υλοποιήσουμε την απόφαση της Κ.Ε. για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

  • Διαπιστώνεται ότι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση επιδιώκεται ένας κλοιός, μια υγειονομική ζώνη, λίγο έως πολύ, από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισής του από τον ΣΥΡΙΖΑ; δεν διακρίνεται προς το παρόν ενώ επείγει.

Το γεγονός ότι μία αριστερή κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των μνημονίων και να διαχειριστεί την οικονομία της χώρας με σοβαρότητα, ενοχλεί πολλούς. Το μεγαλύτερο μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρει πολλές και σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη χώρα, γι’ αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας αναλώνεται σε καταστροφολογία, αντί να ασκεί εποικοδομητική κριτική. Υπό μία έννοια μας τιμά το γεγονός πως όλο το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις λάσπης που εξαπολύουν έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και να επιστρέψει η εξουσία στα χέρια εκείνων που όλα τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσαν με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, βυθίζοντας τη χώρα σε καθεστώς παρασιτικού καπιταλισμού και οδηγώντας την τελικά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Δεν θα συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο λάσπης, αφ’ ενός γιατί δεν το έχουμε ανάγκη και αφ’ ετέρου επειδή βρίσκεται εκτός της δικής μας αντίληψης για την πολιτική. Η στοχοπροσήλωσή μας στην πολύ σοβαρή δουλειά που πρέπει να γίνει στον τόπο, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αυτάρκειας, αποτελεί την μοναδική ουσιαστική απάντηση απέναντι στη λασπολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από τα πολιτικά υποκείμενα της σημερινής αντιπολίτευσης. Οι πολιτικές μας επιλογές στη νέα περίοδο επιδιώκουν στη διαμόρφωση ενός ευρέως κοινωνικού μετώπου, ενός μετώπου όλων αυτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και που σήμερα μπορούν να δουν ότι την επόμενη μέρα θα έχουν συμμετοχή στην ανάπτυξη σε μια χώρα που η δημοκρατία θα διευρύνεται και δεν θα συρρικνώνεται. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει όλους βάσει των πεπραγμένων μας, στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

  • Η κατάσταση του Κόμματος επιτρέπει τον σχεδιασμό της μάχης που επίκειται; Τι μέτρα σχεδιάζει η Κεντρική Επιτροπή γι’ αυτό το έργο;

Θεωρώ ότι μας έτυχε από την Ιστορία ο κλήρος να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο, ένα νέο παράδειγμα Αριστεράς. Που θα μπορεί να είναι κυβερνητική αλλά και κινηματική, που θα μπορεί να ασκεί εξουσία, χωρίς να ενσωματώνεται όμως στο σύστημα. Κι αυτό είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να το παλέψουμε. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, πρέπει να αναπτύξουμε τη δράση μας σε όλα τα επίπεδα. Ως ΣΥΡΙΖΑ να γίνουμε κόμμα μελών, ένα στόχο που τον θέσαμε αλλά απέχουμε ακόμα από αυτόν. Πρέπει να γίνουμε ένα κόμμα πιο μαζικό, με ξεκάθαρη αριστερή ταυτότητα πάντα, αλλά με έμφαση στη διάσταση της μαζικότητας, ένα κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, κάνουν μεγάλο λάθος όσοι υποτιμούν τη διάσταση «κόμμα». Είναι θεωρητικό λάθος ότι το κόμμα δε χρειάζεται άλλο τα κινήματα. Αντιθέτως, όταν υπάρχει κόμμα ισχυρό, μπορούν να αναπτύσσονται και κινήματα.

Στο συνέδριο του κόμματος είχα πει ότι δεν έχουμε πρότυπο λειτουργίας ενός Αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Πρώτος στόχος ήτανε, και νομίζω ότι το πετύχαμε, να οδηγήσουμε την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία παίρνοντας μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής, μέτρα που δεν θα διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας. Δεύτερος στόχος ήταν να επιδιώξουμε να λύσουμε εθνικά προβλήματα μέσα στο πλαίσιο του προγραμματικού μας λόγου και των αξιών της Αριστεράς. Προβλήματα που η ΝΔ, όχι μόνο δεν είχε το θάρρος να λύσει, αλλά ακόμα και σήμερα, που κάποιοι άλλοι το κάνουν, προτάσσει τις κομματικές της επιδιώξεις πάνω από τα εθνικά συμφέροντα και με έναν ακραίο εθνικισμό προσπαθεί δήθεν να παρουσιαστεί ως πατριωτική δύναμη. Τρίτος στόχος ήταν να μετουσιώσουμε τις διεκδικήσεις των κινημάτων σε εφαρμοσμένες πολιτικές. Μέσα στις συνθήκες που βρεθήκαμε πιστεύω ότι άλλες φορές τα καταφέραμε και άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα της αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης πρέπει να έχει συνέχεια, γιατί οι μεγάλες προοδευτικές τομές και αλλαγές που βρίσκονται στον αντίποδα του νεοφιλελευθέρου μοντέλου χρειάζονται επιμονή και διάρκεια.

  • Μία συζήτηση που οργάνωσε η ΕΠΟΧΗ την προηγούμενη Δευτέρα, για το «μετά» στη βάση της μέχρι τώρα εμπειρίας, είχε πάρα πολύ καλή προσέλευση. Μήπως το Κόμμα θα έπρεπε να οργανώσει πανελλαδικά τέτοιες, ανοιχτές, συζητήσεις, ενισχύοντας έτσι και τη συμμετοχή;

Είχα την ευκαιρία να είμαι παρών στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας και θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΠΟΧΗ για την πρωτοβουλία της. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας διορθώσω, υπό την έννοια ότι, από τον Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε και διοργανώνει ανοιχτές και δημόσιες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη συζήτηση μαζί τους. Ούτως ή άλλως, η άμεση επαφή με την κοινωνία αποτελεί ταυτοτικό μας στοιχείο, οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας αποτελούν τον πολυτιμότερο σύμμαχό μας στην προσπάθειά μας να μπορέσει αυτή η χώρα να αντέξει τις δυσκολίες και να ξεπεράσει τα εμπόδια. Αυτή την περίοδο διοργανώνονται σε όλη την ελληνική περιφέρεια συζητήσεις με τη συμμετοχή συντρόφων στελεχών, βουλευτών και υπουργών, με θέμα την ενημέρωση του κόσμου για το σχέδιο της επόμενης περιόδου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα