Π. Ρήγας: Οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών προσπαθούν να στρέψουν αλλού τη συμφωνία

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει από την πλευρά της μια δύσκολη συμφωνία, η οποία όμως ήταν προσδιορισμένη. Οι ακραίοι κύκλοι, ο κ. Σόιμπλε με ό,τι εκφράζει και το ΔΝΤ, προσπαθούν να στρέψουν τη συμφωνία προς άλλη κατεύθυνση. Το έκαναν και στην πρώτη αξιολόγηση και δεν το πέτυχαν. Τώρα επιχειρούν το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Ρήγας, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Ν. Σβέρκο και Δ. Κουκλουμπέρη, για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

 

«Η όποια καθυστέρηση δε διευκολύνει, όχι μόνο την ελληνική οικονομία, προκειμένου να βγει η ελληνική κοινωνία από το τούνελ και να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία, αλλά ούτε το σύνολο της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ρήγας. «Η εμμονική επιλογή της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών οδηγεί την κοινωνία σε συντηρητικές και ξενοφοβικές επιλογές που βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Το δε ΔΝΤ, υπογράμμισε περαιτέρω ο κ. Ρήγας, δε μπορεί να κρύβεται ούτε να ζητάει περισσότερα μέτρα, ισχυριζόμενο ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει.

«Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τα πλεονάσματα -γιατί ας ξέρουν όλοι ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα κατά μέσο όρο 4% μέχρι το 2030. Έχει επιβεβαιωθεί απ’ όλες τις πλευρές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να βρεθούν τρόποι απομειωσής του. Με αυτά τα δεδομένα, τα όποια πλεονάσματα εξαρτώνται και από τη λογική εξυπηρέτησης του χρέους. Δε μπορεί να ζητάνε να επιβληθούν για το ’18, το ’19 και το ’20 μέτρα, τα οποία η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει. Τέτοιες πολιτικές δε μπορεί να περάσουν. Αν θέλουν η ελληνική κοινωνία και οικονομία να έχει αναπτυξιακή πολιτική και βιωσιμότητα, γίνεται μόνο με την πρότασή μας», σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας. «Ενδεχομένως να θέλουν να διαμορφώσουν ένα άλλο κλίμα στην Ευρώπη, αλλά αυτό έχει πλέον ένα πολιτικό επίδικο, το οποίο αντιλαμβάνονται και σύμμαχοί μας στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση, αν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ρήγας απάντησε: «Αν θεωρούν ότι μπορούν να τελειώσουν με την ελληνική κυβέρνηση, πλανώνται πλάνην οικτρή. Και αν η ΝΔ εμπλέκεται σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο σχέδιο, το κάνει είτε για ιδιοτελείς λόγους, είτε για εξυπηρέτηση συμφερόντων, είτε γιατί θέλει να καταστρέψει την ελληνική κοινωνία».

«Αν η ΝΔ έχει επιλέξει να συμβάλλει να μην κλείσει η αξιολόγηση και ο κ. Μητσοτάκης να είναι το φερέφωνο του κ. Σόιμπλε, αυτή είναι μια επιλογή όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι απέναντι στην ίδια την κοινωνία. Και είναι και καταστροφική», τόνισε ο κ. Ρήγας. «Η ΝΔ είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερη, εμμονικά υποτακτική στις επιλογές των σκληρών κύκλων των δανειστών και αυτή η στάση πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα