Π. Ρήγας: Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες

panos-rigasΣτα οφέλη της σκληρής πολύμηνης διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Περιστέρι. Ο Π. Ρήγας εξήγησε “τι κερδίσαμε στο τέλος της ημέρας”, αναφερόμενος στην πλειοψηφία της αντιπολίτευσης και μέρους των ΜΜΕ, που υποστηρίζουν “ότι ικανοποιήσαμε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, πως υποχωρήσαμε σε ό,τι μας ζητήθηκε και πως δεν κρατήσαμε καμία κόκκινη γραμμή”.

Δημοσιονομικά

“Η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα” ανέφερε ο Π. Ρήγας. “Πέτυχε να μειωθούν οι στόχοι σε +0,5% του ΑΕΠ για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει για συνεχή δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 4,5% από το 2016 και μετά” κάτι που, όπως ανέφερε, επιβεβαιώθηκε και από τον ΥπΟΙΚ της προηγούμενης κυβέρνησης, Γκίκα Χαρδούβελη.

“Τι ζητούσαν οι θεσμοί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση:

Αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια [ρεύμα, φυσικό αέριο], από το 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, από 13% σε 23%. Παρέμεινε στο 13%.

Αύξηση ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

Αύξηση του ΦΠΑ σε θέατρα, βιβλία, έντυπα, κ.λπ. από 6% σε 13%. Παρέμειναν στο 6%.

Αύξηση του κύριου φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παρέμειναν στα 2,65 δισ. ευρώ με διαφορετική, όμως, κατανομή του φόρου -ελάφρυνση ανάλογα με την αξία γης και τα τετραγωνικά. Μόνο σε 500.000 ιδιοκτήτες είχαμε επιβάρυνση, από τους 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες”, συνέχισε.

Κόκκινα Δάνεια

Στο φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έθεσε κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της πώλησης των δανείων ανεξαρτήτως κατηγορίας, που επεδίωκαν οι δανειστές και πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Ακόμη, ανέβασε το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ορίζει ο νόμος Κατσέλη, στο 60%, από 20% που ήταν η απαίτηση των δανειστών.

Ασφαλιστικό

“Οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) ως το 2018, μέσω καθολικών μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες και άμεσης περικοπής των επικουρικών συντάξεων (800 εκατ. ευρώ) καθώς και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εντέλει πετύχαμε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων”, δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

“Εξασφαλίσαμε ακόμη προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ/μήνα. Ενδεχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, λόγω επανυπολογισμού, στη βάση των κανόνων που θα ισχύουν στο εξής για όλους τους ασφαλισμένους, θα επηρεάσει κάτω από το 10% των συνταξιούχων της χώρας”, τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα του ΕΚΑΣ, όπου οι δανειστές ζητούσαν αναδρομική επιστροφή όλων των ποσών που έλαβαν οι δικαιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την ψήφιση του νόμου, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ενέργεια

Στον τομέα της Ενέργειας, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ήταν η ακύρωση της πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ και η στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

“Με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενός σημαντικού εργαλείου χάραξης πολιτικής στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρέος

“Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου υπήρξαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος”, ανέφερε ο Π. Ρήγας, τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που αυτό χαρακτηρίστηκε ως “μη βιώσιμο” από όλους, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν για το αντίθετο, “σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την πολιτική τους και το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Δήλωσε ακόμη πως το σημαντικότερο που βγήκε από τη συνεδρίαση ήταν ένας οδικός χάρτης “που αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά”.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα από το 2009 έως το 2013 η Ελλάδα έδωσε από το 26% έως το 33% του ΑΕΠ για το χρέος, ενώ με τη συμφωνία και την επιβολή του “κόφτη”, οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2038 και στη συνέχεια κάτω από το 20% του ΑΕΠ. “Αν η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί στην αρχή της κρίσης η χώρα θα διέθετε κάθε χρόνο από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας”, τόνισε.

Για την αντιπολίτευση και τις άδειες των ΜΜΕ

“Η αντιπολίτευση, και κυρίως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα οδυνηρό για την ίδια στρατηγικό αδιέξοδο”, σχολίασε για τις κινήσεις της ΝΔ ο Π. Ρήγας.

“Ακολούθησαν και ακολουθούν έναν άκρως διχαστικό λόγο, ενώ εκτός από περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις δεν έχουν προσφέρει την παραμικρή εναλλακτική πρόταση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι το σχέδιό τους έχει αποτύχει τελείως και σύντομα θα μάθουμε ποιο θα είναι το επόμενο ευφάνταστο αφήγημά τους”.

“Ξέρουμε ότι στο πλευρό τους θα βρίσκουμε συνέχεια τους γνωστούς μεγανολοκαναλάρχες και ιδιοκτήτες εκδοτικών κέντρων, που δίνουν τον ύστατο αγώνα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, που τόσο πρόθυμα τους είχαν παραχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είτε το θέλουν, είτε όχι οι νόμοι θα ισχύσουν για όλους και η διαδικασία αδειοδότησης θα προχωρήσει κανονικά”, τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής

Διαβάστε αναλυτικά:

Μπαίνοντας λοιπόν σε αυτή τη νέα εποχή, στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε, ούτε τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε όλοι και όλες πολύ καλά ότι μας περιμένει σκληρή δουλειά, καθώς και ότι το αντιστάθμισμα για αυτά που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνει δύσκολα και σε ορισμένες περιπτώσεις όχι απολύτως δίκαια μέτρα.

Ωστόσο, στο μέτρο του δυνατού, καταφέραμε να προστατέψουμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουμε για πρώτη φορά στα χέρια μας τα εργαλεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε για την απαραίτητη και πολυθρύλητη ανάπτυξη.

Μετά από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης, μετά από την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας, οριζόντιων περικοπών και την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί να μετράει τις πληγές της και να ανακαλύπτει διαρκώς καινούριες. Αυτό που ζητά πλέον από εμάς είναι η εξομάλυνση της κατάστασης και –κυρίως- μια διέξοδο, μια προοπτική. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι την ευκαιρία που μας δίνεται με την τελευταία συμφωνία να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Από εδώ και πέρα τι;

Βασικές μας προτεραιότητες:

Αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας, καταπολέμηση της ανεργίας

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκ:

Δεν είναι οριζόντιος, αλλά είναι στοχευμένος. Επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

• Απλοποιεί υπερβολικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχει εισάγει δηλαδή όσο το δυνατό περισσότερους αυτοματισμούς, προκειμένου να είναι η διαδικασία απλή, διάφανη και κυρίως γρήγορη και αποτελεσματική.

• Εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν από τα παραδοσιακά (χρηματοδότηση, φορολογικές απαλλαγές) και σε συντονισμό με άλλα προγράμματα που υπάρχουν παράλληλα. Διευκολύνεται έτσι ο νέος επενδυτής να βρίσκει μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και πόρους για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.

• Προσφέρει 12ετές ασφαλές φορολογικό περιβάλλον για μεγάλες επενδύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο μελλοντικές Κυβερνήσεις επιδεινώσουν τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις αυτές έχουν την προστασία για 12 χρόνια σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Πέραν του Αναπτυξιακού Νόμου ετοιμαζόμαστε σύντομα να φέρουμε στη Βουλή ένα εξίσου σημαντικό νομοσχέδιο, αυτό για την Κοινωνική Οικονομία, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, προσπαθούμε να δώσουμε συνέχεια σε μια σειρά προσπαθειών που έχουμε ήδη αρχίσει:

1) Την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με τα στοχευμένα προγράμματα που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ωφελήσουν περίπου 150.000 ανέργους. Προγράμματα 8μηνης διάρκειας, και όχι 6μηνης, ώστε όσοι συμμετέχουν σε αυτά να έχουν δικαίωμα, μετά, σε επίδομα ανεργίας.

2) Τη συνέχιση της προσπάθειας στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, γνωρίζουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί στην αγορά εργασίας.

3) Την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων με το σωστό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τη φετινή χρονιά.

4) Την επανεκκίνηση και τη συνέχιση των μικρών και μεγάλων έργων στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό.

Προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη

Κοινωνική προστασία

Πηγή:Avgi.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα