Π. Ρήγας: Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, με το 45% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή:

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική θητεία των γυναικών και τα στρατιωτικά λύκειαpanos-rigas

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια. Η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος και δεν θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν τόσο μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις αυτές για να δημιουργήσουν ζήτημα από το πουθενά. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τιμά την προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την κρίση και να ανατραπούν τα κακώς κείμενα που δημιουργούν προβλήματα στο ελληνικό κράτος, για τα οποία την ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προφανώς σε επιμέρους θέματα τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το κρύψουμε αυτό. Όμως αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και σε ότι αφορά αυτόν τον κοινό τόπο και στόχο θα λειτουργήσει ομοιογενώς. Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν τώρα τα μέτρα της συμφωνίας που έχουν ήδη υπερψηφίσει από το καλοκαίρι και αναλώνονται σε αντιμνημονιακή ρητορεία αντί να στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για να προχωρήσει επιτέλους η χώρα μπροστά.

Για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις

Οι 11 περικοπές συντάξεων που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια το μόνο που «πέτυχαν» ήταν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% και να ρίξουν το 45% των συντάξεων κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ όπως αποδείχθηκε δεν ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εμείς λοιπόν λέμε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει 12η μείωση στις κύριες συντάξεις.

Εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό μας σύστημα ας είναι προσεχτικοί στις δηλώσεις τους. Εμείς θα δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό, παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τα προβλήματά του, γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα τους δίνει ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις.

Για το ΔΝΤ

Πολιτικά, ιστορικά αλλά και ως οικονομικό μέγεθος η Ευρώπη μπορεί αλλά και οφείλει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Θεωρώ λανθασμένη επιλογή την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή ναι μεν μιλάει για την απομείωση του χρέους αλλά ταυτόχρονα πιέζει για την εφαρμογή σκληρών μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Το ΔΝΤ έχει ήδη παραδεχθεί πως η συνταγή που υιοθέτησε δεν βοήθησε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών ακραίας λιτότητας φαίνεται στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ο βρυχηθμός των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων στην Ευρώπη είναι το κύκνειο άσμα τους.

Για τις μάχες και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Είναι ανέκδοτο να μας εγκαλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υλοποιούμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να μας καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη χώρα. Να αναφέρω μόνο πως μέσα από τη δική μας μάχη ακυρώθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς της 1ης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια. Εκείνοι, λοιπόν, που με τις πολιτικές τους θα έβγαζαν την κοινωνία «νεκρή» μέσα από την οικονομική κρίση, θα πρέπει να είναι τώρα προσεχτικοί στην κριτική που ασκούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.

Αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξει μία σειρά νομοσχεδίων με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας:

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα επιδοτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας, η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΜ σε αναπτυξιακό ταμείο, το νομοσχέδιο για τα καπνικά, το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας πετρελαίου.

Θα προχωρήσουμε επίσης στην εφαρμογή του νέου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, που αν και έχει ψηφιστεί στη Βουλή μπλοκάρεται από την αντιπολίτευση. Επιδιώκουμε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επιστρατεύσουμε και νομικά μέσα αν χρειαστεί. Ο νόμος για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες πρέπει να εφαρμοστεί γιατί θα βάλει μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά θα έχει και θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, επειδή εμείς δεν κρύβουμε λίστες σε συρτάρια – η λίστα του κυρίου Φαλτσιανί βρίσκεται ήδη στις εισαγγελικές αρχές- νομίζω πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε αποτελέσματα και σε αυτό το επίπεδο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα