Π. Ρήγας: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα στο οποίο θα κριθούν όλοι

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 στον ρ/φ σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την απόλυτη πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας. Κάθε άλλη συζήτηση περί κυβέρνησης κουρελούς και απώλειας της δεδηλωμένης αποτελεί ευθεία προσπάθεια για εκτροπή. Τα στελέχη της ΝΔ όλη αυτή την περίοδο προσπαθούσαν να κρυφτούν και η χαρά δεν τους άφηνε. Θυμηθείτε,  ο ένας μιλούσε για παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «ελέω Συντάγματος» και ο άλλος ενέπλεκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ονειρώξεις αντιθεσμικών κινήσεων.

Αποτελεί μάθημα αυτή η συγκυβέρνηση που υπήρχε. Δύο διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, κατάφεραν να βγει η κοινωνία μπροστά, να τελειώσουν τα μνημόνια και η επιτροπεία και να προχωρήσει η ανάπτυξη. Αυτό λοιπόν επετεύχθη. Προφανώς είχαμε διαφορές. Είναι ένα μεγάλο θέμα και αυτό που προέκυψε. Η συνεννόηση δεν γινόταν μόνο μέσω των δύο πολιτικών αρχηγών. Οι βουλευτές είναι αυθύπαρκτα πρόσωπα, έχουν τη δική τους γνώμη.

Όταν ένα κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε το 2015 και αποχώρησε, ποτέ δεν απευθυνθήκαμε με χαρακτηρισμούς ή στοχοποιώντας προσωπικά τους ανθρώπους, αλλά διαφωνήσαμε με τις πολιτικές επιλογές τους.  Αυτές τις μέρες βλέπουμε να υπάρχει προσωπική στοχοποίηση και λοιδορία σε ανθρώπους και αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα. Διαφωνία μπορεί να υπάρχει, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο που μας θυμίζει άλλες εποχές.

Για το αν κάποιοι από τους 6 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα μπουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ:

Αυτό είναι θέμα των ίδιων των βουλευτών. Προσωπικά θεωρώ ότι ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς, που έχουμε κοινή πορεία και σε άλλα θέματα, δεν αποκλείεται στην πορεία να γίνουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την ΚΟ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα στο οποίο θα κριθούν όλοι. Όπως λέει και ο στίχος του Σαββόπουλου «κι έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις». Ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι πρέπει να αποφασίσουν. Το καλοκαίρι του 2018 το Ποτάμι έφυγε από το ΚΙΝΑΛ και είχε διαχωρίσει τη θέση του από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή τότε η κα Γεννηματά αποφάσισε να βάλει την προσωπική της πολιτική επιβίωση πάνω από την συντριπτική πλειοψηφία του τότε Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ. Έχει βουίξει ο τόπος ότι ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός θα πάνε στη ΝΔ και αυτοί εκβιάζουν ανοιχτά με διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού  αν τολμήσουν ορισμένοι από τους βουλευτές του να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό που βλέπουμε είναι η λύσσα όλων και μεταμφιεσμένων βουλευτών της ΝΔ να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα για συμφωνία Πρεσπών:

Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα. Η ΠΓΔΜ αλλάζει το Σύνταγμά της, την ονομασία της, κάνει μια σειρά από βαθιές θεσμικές αλλαγές. Πρόκειται λοιπόν για κάτι τελείως διαφορετικό. Εμείς είμαστε στην εθνική γραμμή που είχε ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη για αυτό που πρέπει και μπορεί να το κάνει. Με τη συμφωνία παίρνουμε το όνομα πίσω, το γειτονικό κράτος δεν θα λέγεται πλέον Μακεδονία, αλλά αυτό που ως χώρα επιδιώκαμε όλη την προηγούμενη περίοδο, τη σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όσο για την εθνότητα και τη γλώσσα, απαντήθηκε ακόμα μια φορά χθες με τη ρηματική διακοίνωση που ήρθε από τα Σκόπια. Όλα είναι ξεκάθαρα. Λύνεται ένα θέμα. Θα πάρουμε την ευθύνη αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία:

Οι συναντήσεις είναι επιβεβλημένο να γίνονται όταν υπάρχουν προβλήματα, όταν υπάρχει ένταση. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε και να απομειώσουμε την ένταση και να μπορέσουμε να δούμε τι μας διευκολύνει την επόμενη περίοδο. Επιμένουμε, παρά τις προκλήσεις της γείτονος χώρας, στην ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή, για αυτό καταφέραμε να είμαστε πυλώνας σταθερότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα