Π.Παυλόπουλος: Επιτακτική η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση

Στο κοινό όραμα Ελλάδας-Κροατίας για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, με στόχο την διαμόρφωση του τελικού Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του, κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Kolinda Grabar-Kitarovic στο πλαίσιο της επίσκεψής του, στο Ζάγκρεμπ.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η επίτευξη του στόχου αυτού γίνεται περισσότερο επιτακτική, όσο οι προσεχείς Ευρωεκλογές μας θέτουν ενώπιον μεγάλων και κρίσιμων προκλήσεων ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσα από αυτόν τον κοινό μας αγώνα αποδεικνύουμε, εμπράκτως, το πόσο προσηλωμένοι είμαστε στην πραγμάτωση του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση είναι αναγκαίες όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο Κόσμο, ιδίως όταν άλλες Δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο αυτό, αναφορικά με την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ως προς τα μέσα και τις μεθόδους ευόδωσης του Ευρωπαϊκού αυτού Οράματος, υποστήριξε, ότι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στους εξής τρεις άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εδώ εντάσσεται και η προτεραιότητα ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί Αλληλεγγύης κυρίως στον, υπαρξιακής σημασίας για την συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι όλοι οι Εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος -το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο- σεβασμού του χρέους αυτού» επισήμανε.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Όπως υπογράμμισε «Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης».
Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. «Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των Κρατών – Mελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα