Π.Παυλόπουλος:  Δεν υπάρχουν κανόνες με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κόστος δανεισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη

Τον τρόπο λειτουργίας των αγορών, με την έλλειψη κανόνων και ακυρωτικών μηχανισμών, παρουσίασε ως μια από τις βασικές αιτίες πίσω από τη συσσώρευση παγκόσμιου χρέους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παύλος Παυλόπουλος κατά το χαιρετισμό του στους Δελφούς με αφορμή την επίσημη έναρξη του τρίτου Οικονομικού Φόρουμ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, εστίασε στη λειτουργία των αγορών, όπου ορισμένες φορές δεν υπάρχουν κανόνες ή κυρώσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κόστος δανεισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη, ιδιωτικό και δημόσιο. Ορισμένες μορφές αγορών χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο μεθόδους στοιχηματικές που στηρίζονται στη λογική των παραγώγων προκειμένου να έχουν ταχύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το παγκόσμιο χρέος είναι υπερτριπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ, φτάνοντας στα 230 τρισ. δολάρια, υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος. Αν προστεθεί το γεγονός ότι το εκτιμώμενο ύψος των παραγώγων είναι περίπου 550 δισ. δολάρια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέγεθος είναι υπερεπταπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα κρίσης χρέους βρίσκεται η Ευρωζώνη, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τα κατάλληλα μέσα να αμυνθεί. Στην Ευρωζώνη, προς αντιμετώπιση του ελλείμματος που θεωρήθηκε ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ακολουθήθηκαν πολιτικές υπερβολικής λιτότητας, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες είτε να μειώνουν εντελώς το έλλειμμα, είτε να αποκτούν τεράστια, δυσανάλογα πλεονάσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ και κατ επέκτασιν εκτόξευση του χρέους της Ευρωζώνης.

Ποια ήταν, λοιπόν, η επίπτωση στο χρέος της συρρίκνωσης του ελλείμματος κατά περισσότερο από 50% λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ των κρατών-μελών; Ο Π. Παυλόπουλος απαντά με αριθμούς: ο μέσος όρος χρέους στην Ευρωζώνη προ κρίσεως (2008), ήταν 68% και έφτασε στα τέλη του 2016 το 89,6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα