Π. Μοσκοβισί: Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων

Σαφές μήνυμα για την μεταμνημονιακή περίοδο έστειλε ο ευρωπαίος αξιωματούχος Πιέρ Μοσκοβισί,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο οποίος σημείωσε πως «το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος της διαδρομής, των μεταρρυθμίσεων», αλλιώς – όπως δήλωσε – «πετάμε οκτώ χρόνια προσπαθειών».

Όπως τόνισε, οι δεσμεύσεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να τηρηθούν, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα.

Επίσης, τόνισε πως «η κρίση έφερε τη λιτότητα» και όχι ανάποδα. Η κρίση είναι αυτή που επέφερε επώδυνα μέτρα. «Αλλά δεν ξεχάσαμε τους πιο αδύναμους. Ήταν οδυνηρό το πρόγραμμα προσαρμογής, υπήρξαν αποφάσεις που δεν ήταν ιδανικές, και χρειάστηκαν μεγάλες θυσίες», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως δεν υπάρχει πλέον τρόικα και πρόγραμμα, ωστόσο όπως είπε «από αύριο η Ελλάδα θα έχει αυξημένη  μεταμνημονιακή εποπτεία», ενώ η πρώτη αποστολή στην Ελλάδα θα γίνει την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβριού.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε περισσότερες προσπάθειες από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ για να εκσυγχρονίσει τη διοίκησή της και την οικονομία της, ενώ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος εφαρμόστηκαν 350 μεταρρυθμίσεις.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας είναι καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ. Για την Ελλάδα και το λαό της, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, μετά από οχτώ ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια. Για την ευρωζώνη χαράσσεται μια συμβολική γραμμή κάτω από μια υπαρξιακή κρίση. Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα προετοίμασαν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να καρπωθεί τα οφέλη από τις προσπάθειές του και τις θυσίες του. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα», δήλωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι από σήμερα η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» για το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα και οι κάτοικοί της θα αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη από τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η ολοκλήρωση, η παράδοση και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρακολουθούνται μέσω ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα