Π. Μοσκοβισί: Πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα τη β’ αξιολόγηση η Ελλάδα, για να έρθει η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οφείλεται κυρίως, η αναθεώρηση της Κομισιόν προς τα κάτω της ανάπτυξης για την Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις της το Φεβρουάριο.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη δεύτερη αξιολόγηση», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομίας, παρουσιάζοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ.

O Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Moscovici πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και το κλίμα έχει αλλάξει θετικά, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, εντός του 2017 και τόνισε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου σημαντικά (κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής).

Ο Pierre Moscovici εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράστηκε κατά 0,5%. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», τόνισε.

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018), δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα