Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση παίζει σχεδόν μόνη της, αφού δεν έχει απέναντί της ουσιαστική αντιπολίτευση

panagiotis-lafazanisΣε συνέντευξη τύπου και ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο προέβη ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Κομοτηνή, την οποία επισκέφθηκε Σάββατο και Κυριακή (21-22/5) και στην οποία πραγματοποίησε, μαζί με τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε, μεγάλη περιοδεία στο παζάρι και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης στην ομιλία του τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι μέτρα σαν αυτά που προωθούνται ούτε στη ”χειρότερη αποικία” δεν έχουν εφαρμοστεί και ούτε ”στρατός κατοχής” δεν θα τολμούσε αυτά και τα τερατουργήματα των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων, να τα εφαρμόσει, ενώ όσοι τα ψηφίσουν ”δεν θα έχουν που να κρυφτούν” από την αυθόρμητη κοινωνική οργή.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι ”αν η ΛΑ.Ε ήταν παρούσα στη Βουλή να ασκεί αντιπολίτευση, πιθανότατα η κυβέρνηση με τέτοια εφιαλτικά μέτρα να έπνεε τα λοίσθια”, ενώ τόνισε ότι και τα άλλα μνημονιακά κόμματα ψεύδονται και εξαπατούν εξίσου το λαό.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι ένα νέο κίνημα ”δεν έχω, δεν πληρώνω” εξαπλώνεται στη χώρα, ενώ ένα άλλο κίνημα για να μη μεταβιβασθούν τα δάνεια στα fund και κυρίως για τη ”σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη και για να μην προχωρήσει κανένας πλειστηριασμός, βρίσκεται στα σκαριά.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επίσης, τόνισε την ανάγκη σχεδιασμένης εξόδου από την ευρωζώνη μαζί με την εθνικοποίηση των των τραπεζών, ως προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί στη χώρα ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και διεξόδου με διαγραφή του δημόσιου χρέους, ”σεισάχθειας ”για τα ιδιωτικά χρέη, με παραγωγικό μετασχηματισμό και με ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, υγείας, μισθών συντάξεων και θέσεων εργασίας.

Μια βασική περίληψη από τις παρεμβάσεις του Παναγ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

”H κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει προδώσει τον ελληνικό λαό, ξεπουλά τον τόπο και εξαθλιώνει την κοινωνική πλειοψηφία με τα εφιαλτικά μέτρα που προωθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Όσοι ψηφίσουν στη Βουλή τα μέτρα την Κυριακή το βράδυ είναι υπόλογοι για ένα μεγάλο απαράγραπτο εθνικό και κοινωνικό έγκλημα, το οποίο μαζί με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν, τους καθιστά ενόχους και συνενόχους για μια μεγάλη εθνική και οικονομική καταστροφή.

Δυστυχώς, στη σημερινή Βουλή, η κυβέρνηση παίζει, σχεδόν, μόνη της, αφού δεν έχει απέναντι της ουσιαστική αντιπολίτευση που να διαθέτει κινηματική λογική και εναλλακτική αντιμνημονιακή πρόταση.

Η σημερινή Βουλή είναι μια Βουλή, στην οποία παίζεται απλώς ένα κακόγουστο μνημονιακό θέατρο.

Η μνημονιακή ”αντιπολίτευση” στην κυβέρνηση αποτελείται και αυτή από κόμματα ψεύδους, ευτέλειας και υποκρισίας, που, ενώ ψήφισαν και χειροκροτούν το τρίτο μνημόνιο, παίρνουν, δήθεν, αποστάσεις για μικροκομματικούς λόγους από τα κυβερνητικά μέτρα.

Αν η ΛΑ.Ε ήταν παρούσα σε αυτή τη Βουλή και ασκούσε, με βάση το πρόγραμμα της και την αξιοπιστία λόγων και έργων που διαθέτει, δυναμική πολιτική και κινηματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση τώρα θα κλονιζόταν, αν δεν έπνεε τα λοίσθια, ενώ όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ θα παράπαιε.

Προβλέπω ότι μετά την τυχόν ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, υπουργοί, βουλευτές και αναγνωρίσιμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα μπορούν να εμφανιστούν πουθενά, όπως περίπου γίνεται και τώρα αλλά και δεν θα έχουν που να κρυφτούν από τις αυθόρμητες οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών.

Οι άγριες συνταγές μνημονιακής ληστείας και λεηλασίας, που κλιμακώνονται επί έξι χρόνια σε αυτή τη χώρα, δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά στον κόσμο, ακόμη και στη χειρότερη αποικία.

Στρατός κατοχής να υπήρχε στην Ελλάδα , δεν θα τολμούσε να εφαρμόζει μια τέλεια συνταγή αφανισμού μιας οικονομίας και ενός λαού, που προβλέπει συνεχείς ακατάπαυστες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και παράλληλα αλλεπάλληλα κύματα φόρων σε βάρος όλων αυτών που τους περικόπτονται τα εισοδήματα, ενώ ξεπουλιέται και υποθηκεύεται όλος ο εθνικός πλούτος.

Αυτήν την ώρα γιγαντώνεται παντού σε όλη την Ελλάδα όχι το παλιό κίνημα ”δεν πληρώνω” αλλά ένα νέο κίνημα που στην προμετωπίδα του γράφει: ”δεν έχω, δεν πληρώνω”.

Οι πολίτες προτιμούν να ταΐσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους, παρά να στερήσουν τις οικογένειες τους από τα στοιχειώδη, για να πληρώνουν άδικα χαράτσια, που θυμίζουν την παλιά οθωμανική αυτοκρατορία.

Είναι πιθανότατο, αν όχι βέβαιο, ότι ο προϋπολογισμός, μετά και τη νέα επιδρομή φόρων και λεηλασίας εισοδημάτων, θα συγκεντρώσει λιγότερα έσοδα από προηγούμενα.

Το αδιέξοδο θα είναι πλήρες και απόλυτο.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αγανακτούν με την ληστρική εκχώρηση των δανείων τους στα fund.

Αυτήν την ώρα, ένα μεγάλο κίνημα για την ευρύτατη ”σεισάχθεια” στα χρέη των κοινωνικά αδύνατων και για γενναιότατες ρυθμίσεις στους υπόλοιπους δανειολήπτες, χρειάζεται να αναπτυχθεί.

Αυτή η σεισάχθεια, στα ιδιωτικά χρέη, μαζί με τη διακοπή αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι επονείδιστο και μη βιώσιμο, με στόχο την διαγραφή του, αποτελούν όρους όχι μόνο δικαιοσύνης αλλά δυνατότητας επανεκκίνησης της οικονομίας.

Προϋπόθεση, για να προχωρήσουν αυτά τα ριζοσπαστικά μέτρα για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και για να εφαρμοσθεί ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, είναι η σχεδιασμένη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και η σύγκρουση με την αντιδραστική ΕΕ, η εθνική νομισματική πολιτική με γνώμονα την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, η δημόσια υπό κυβερνητικό και κοινωνικό έλεγχο Κεντρική Τράπεζα και φυσικά η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των Τραπεζών.

Αυτή η δέσμη μέτρων είναι η μεγάλη αφετηρία που θα επιτρέψει στη χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, να σταματήσει τη λιτότητα, τη φορολεηλασία και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και να στηρίξει τη δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, τη στήριξη και ενίσχυση μισθών και συντάξεων, μαζί με την καταπολέμηση της φτώχειας.

Όλοι στο αγώνα, όλοι/ες για ένα μεγάλο αντιμνημονιακό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα αγκαλιάζει, πέρα από διαφορές, όλες, χωρίς αποκλεισμούς ,τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές, δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις που επιδεικνύουν συνέπεια και αγωνιστικό πνεύμα, συμφωνώντας σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεξόδου με βάση χαρακτηριστικά όπως αυτά που ενδεικτικά προαναφέρθηκαν.”

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα