Π.Λαφαζάνης:«Το ΌΧΙ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από την υπεράσπιση των αξιών και αρχών της Αριστεράς»

upl55b672f29aa5a

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Το όχι δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε» που διοργάνωσε στο κλειστό του Πανελληνίου στην Κυψέλη, η ιστοσελίδα iskra.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συντροφικά μαχαιρώματα , δηλώνοντας περήφανος για το “όχι” που ψήφισε στη βουλή. Απαντώντας σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον ίδιο και τους βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα άφησε αιχμές για ορισμένους που οδηγούν το κόμμα στη μνημονιακή μετάλλαξη. “Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο; Eμείς ή όλοι εκείνοι που ανοίγουν με ευκολία ένα δρόμο που αν συνεχιστεί οδηγεί στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος;” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον,ο κ. Λαφαζάνης τόνισε  “Στο πρόσωπό σας και από αυτό το βήμα θέλω να τιμήσω πρώτα απ’ όλα να εκείνους και εκείνες τους εκατοντάδες χιλιάδες που με γενναιότητα και πείσμα, αψηφώντας την τρομοκρατία το φόβο και την πλύση εγκεφάλου είπαν ένα περήφανο και ανυπότακτο όχι στο δημοψήφισμα.Αυτό το μεγάλο βαθύτατα, ταξικό και πατριωτικό και δημοκρατικό όχι του λαού το οποίο διατράνωσαν πρώτα απ’ όλα τα πιο μεγάλα θύματα των μνημονίων και τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας μας, οι περιφρονημένοι και καταφρονημένοι αυτής της χώρας αυτό λοιπόν το ταξικό και πατριωτικό όχι έχει καταστεί ήδη φωτεινό ορόσημο για τον τόπο , ένα φωτεινό ορόσημο που δεν μπορεί κανείς να σκιάσει ή και να σβήσει. Αυτό το όχι του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό το όχι νικήθηκε και ότι ο λαός μας το μετέτρεψε τάχα σε  ναι. Κάνουν μέγα λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι το 62% του όχι ήταν απλώς μια κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε. Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το όχι αυτό ήταν μια παροδική λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το όχι μια από τις καλύτερες στιγμές της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα εξέφρασε την ανάγκη αυτού του λαού για αξιοπρέπεια , για συμμετοχή, το πάθος του να εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή το, την ελπίδα του να δει την πατρίδα του ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς κηδεμονίες και υποτέλειες.  Αυτό το όχι δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι αυτό το όχι να θριαμβεύσει για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες. Μια Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική και σε τελική ανάλυση σοσιαλιστική” .

Παράλληλα ο βουλευτής του Σύριζα στάθηκε ιδιαίτερα στο «όχι» του δημοψηφίσματος αλλά και στην καταψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων στη Βουλή  “Αυτές τις ημέρες όλοι εμείς που με την ψήφο μας και με το λόγο μας δεν είπαμε απλώς όχι στο δημοψήφισμα, αλλά και όχι στο νέο μνημόνιο και το είπαμε δυνατά και στεντόρια μέσα στη βουλή, δεχόμαστε μια πρωτοφανή επίθεση. Στην πραγματικότητα αυτοί που σήκωσαν το ανάστημά τους στη βουλή και ψήφισαν όχι δεχόμαστε έναν αληθινό πόλεμο, ένα πολύ βρώμικο πόλεμο. Αυτό τον πόλεμο τον έχουν εξαπολύσει πολύ συντονισμένα και στοχευμένα τα ευρωπαϊκά διευθυντήρια και τα ξένα μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με τα περισσότερα εγχώρια συστημικά μέσα την ελληνική ολιγαρχία και τα κέντρα του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου.Οι παλιότεροι- εδώ είναι ο Μανώλης Γλέζος που μας τιμά με την παρουσία του- μας λένε ότι μια τέτοια ορολογία επιθέσεων που κάνει λόγο για συνωμότες, λήσταρχους δραχμοσυμμορίτες και άλλα φαιδρά και άθλια έχουν να ακούσουν στην Ελλάδα από τη εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο” .

Επίσης ο κ.Λαφαζάνης είπε”Ο βρώμικος αυτό πόλεμος των εγχώριων και ξένων κέντρων δεν στρέφεται απλώς ενάντια στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και στην ίδια την Αριστερή Πλατφόρμα ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ.Στο πρόσωπό μας οι επιθέσεις αυτές επιδιώκουν να χλευάσουν, να συκοφαντήσουν και να διασύρουν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα στελέχη και τα μέλη του που αγωνίστηκαν ενάντια στα μνημόνια και αγωνίστηκαν για το όχι.Θέλουν να διασύρουν και να χλευάσουν ταυτόχρονα όλη την Αριστερά και τον αριστερό κόσμο που θα στάθηκε πρωτοπόρος σε αυτό το όχι. Κυρίως όμως θέλουν να χλευάσουν και να διασύρουν το 62% που ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα. Θέλουν να αμαυρώσουν την εναλλακτική λύση στα μνημόνια και τη λιτότητα γιατί αυτά είναι που τους εξοργίζουν και τους τρομοκρατούν. Δεν θα τα καταφέρουν όμως, η συκοφαντία, η λάσπη, η κινδυνολογία και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό. Ο λαός τους γυρίζει την πλάτη, όπως τους γύρισε την πλάτη. και στο δημοψήφισμα” συνέχισε και αναφέρθηκε σε όσους βουλευτές ψήφισαν όχι  στη βουλή:

“Είναι εντυπωσιακό ότι δύο εβδομάδες μετά το περήφανο όχι του λαού η κυβέρνηση ζήτησε από τη βουλή την εξουσιοδότηση για να προχωρήσει στη σύναψη νέου τρίτου μνημονίου στη βάση της απαράδεκτης συμφωνίας των Βρυξελλών.Στο κυβερνητικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και χαιρεκακία η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ , το Ποτάμι. Να τους χαιρόμαστε. Πολλοί όμως από εμάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθήκαμε να συνεργήσουμε σε αυτή την καινούρια, διευρυμένη μνημονιακή συναίνεση και δεν ψηφίσαμε υπέρ της εξουσιοδότησης για νέο μνημόνιο. Στη συνέχεια, πιστοί στο όχι του δημοψηφίσματος είπαμε ένα ξεκάθαρο όχι στα δύο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ήρθαν στη βουλή και με διαδικασίες κάτι χειρότερο από εξπρές που παραβίαζαν κατάφορα τον κανονισμό και το Σύνταγμα. Είπαμε ένα ξεκάθαρο όχι σε προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία ταυτόχρονα ήταν προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σύναψη του τρίτου εξοντωτικού μνημονίου με συνολικά μέτρα που μαζί με τα προαπαιτούμενα μπορεί να ξεπεράσουν το απίστευτο ποσό των 12 δισ ευρώ.

Όχι μόνο δεν μετανιώνουμε αλλά είμαστε περήφανοι για το όχι που είπαμε στη βουλή στα δύο νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα. Είμαστε περήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύουμε ότι τηρήσαμε την ιστορία και το μέλλον του. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το όχι, ως πρώην υπουργοί, εγώ, ο Στρατούλης και ο Ήσυχος και ας ξέραμε ότι αυτό το όχι θα συνεπέφερε την απομάκρυνσή μας από την κυβέρνηση. Στην αριστερά δεν είμαστε εδώ και δεκαετίες για να κυνηγάμε σώνει και καλά καρέκλες και αξιώματα. Στην αριστερά τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν ήταν δεν είναι και θα γίνουν ποτέ αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να υπηρετούμε αρχές, αξίες και προοδευτικές πολιτικές. Αυτή η στάση μας με το όχι και στη βουλή ήταν αυτή που προκάλεσε τη λυσσώδη αντίδραση και τον πόλεμο εναντίον μας από τα ξένα και εγχώρια κέντρα του κατεστημένου, πόλεμο που όπως όλα δείχνουν θα προσλάβει ακόμα πιο φρενήρεις διαστάσεις το επόμενο διάστημα. Δεν τους φοβόμαστε όμως. Όπως μας πολεμάνε θα τους πολεμήσουμε. Με δημοκρατικά, αγωνιστικά μέσα. Αυτά τα μέσα διαθέτουμε και με αυτά θα νικήσουμε”.

Τέλος ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή η στάση μας δεν προκάλεσε μόνο τον πόλεμο της αντίδρασης αλλά και συντροφικά μαχαιρώματα από στελέχη και ορισμένες ηγετικές πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπαρέρχομαι αυτές τις τελευταίες επιθέσεις, έχω μάθει να προσπερνώ και να μην επιδίδομαι στο σπορ των άγονων και εύκολων εσωκομματικών αλληλοκατηγοριών”ενώ πρόσθεσε “Δεν πρόκειται να απαντήσω στις συντροφικές κατηγορίες αλλά δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια που έσπευσαν να πουν ανιστόρητα ότι η στάση μας υπονομεύει τάχα το κόμμα μας, την ενότητα και την πορεία του, ακόμα και τον πρόεδρό του. Ρωτάω λοιπόν ευθέως. Υπονομεύουμε τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημονιακές αρχές και αξίες του κόμματος και το ριζοσπαστικό πρόγραμμά του; Υπονομεύουμε την ενότητα του κόμματος όλοι εμείς που θέλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι όχι μόνο στο πρόγραμμά μας αλλά και στις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις μας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα;Εμείς λοιπόν είμαστε υπονομευτές της ενότητας; Τέλος, ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο του κόμματος που κι εγώ προσωπικά και όλοι μας παρά τις διαφορές μας – και ήταν μεγάλες σε όλο το προηγούμενο διάστημα-πάντα στηρίζαμε; Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο; Eμείς που υποδεικνύουμε για το κόμμα και την κυβέρνηση ένα δρόμο συμβατό με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις ή όλοι εκείνοι που ανοίγουν με ευκολία ένα δρόμο που αν συνεχιστεί οδηγεί στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος; Δεν μας αξίζει τέτοια εξέλιξη και δεν θα την έχουμε” .

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα