Π. Κουρουμπλής: Ήρθε η ώρα των δανειστών να κάνουν το δικό τους χρέος

 Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98.0, της Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της απέναντι στην Ευρώπη, και κατά το παρελθόν, στις δύσκολες στιγμές της Ευρώπης, όταν ιστορικά τάχθηκε με τις δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και τώρα απέναντι στους δανειστές, ψηφίζοντας τόσο σκληρά μέτρα για τους πολίτες, σε τόσο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Τα μέτρα αυτά όμως είναι συνάρτηση των προϋποθέσεων ότι θα ρυθμιστεί το χρέος, θα μπει η οικονομία στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές και να τερματιστεί το καθεστώς επιτροπείας, που της έχει επιβληθεί».

Όπως εξήγησε, ήρθε τώρα η ώρα να κάνουν και οι δανειστές το χρέος τους: «Χθες έγινε αυτό το περίφημο Eurogroup και συμφωνήθηκε να μετατεθούν για τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος. Τέλος πάντων, είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει, το επιχείρημα που είχαν μέχρι σήμερα, ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα έχει πλέον αρθεί και είναι εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη και της Ελλάδας και της Ευρώπης, για τη συμπεριφορά τους απέναντι στη χώρα μας. Σε μια χώρα που στις πιο δύσκολες στιγμές της Ευρώπης επέλεξε να είναι δίπλα στις δημοκρατικές δυνάμεις και θυσιάστηκε για τις δημοκρατικές ιδέες και αξίες. Αυτό οφείλουν να μην το ξεχνούν κάποιοι. Από εκεί και πέρα η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του ‘18 θα πρέπει να γίνει η προετοιμασία για να μπει η χώρα στις αγορές», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.
.
Για τις διαφωνίες Βερολίνου ΔΝΤ δήλωσε:

«Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά προκύπτουν από σκοπιμότητες που εξυπηρετούν και άλλες καταστάσεις, όπως είναι οι γερμανικές εκλογές. Είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά οι δανειστές και θα φτάσουμε στο σημείο αυτό. Επώδυνα, δύσκολα μεν, αλλά θα φτάσουμε στο σημείο αυτό. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Κυβέρνηση που τόλμησε να πάρει επάνω της όλο αυτό το κόστος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη, σήμερα είναι μπροστά σε μια προσπάθεια που μπορεί να βγάλει τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο, γιατί θα δουλέψουμε πολύ σκληρά αυτή τη διετία. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε και αποτελεσματικοί και ευρηματικοί, αλλά και άνθρωποι που σεβόμαστε τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Διότι ποιος θα τα χρεωθεί όλα αυτά τα όργια που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια; Εμείς ή εκείνοι που τα κουβάλησαν και τα δημιούργησαν; Ας μην διαθέτουν τόσο θράσος για να τολμούν οι ίδιοι άνθρωποι, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, σήμερα να διεκδικούν πάλι την εξουσία. Πρέπει να ξέρουν ότι ο ελληνικός Λαός δεν έχει γίνει χρυσόψαρο».

Για τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί από το 2018

«Δεν είναι ευχάριστο αυτό που έγινε, αλλά επαναλαμβάνω, ότι κάποιοι έφεραν τη χώρα στο σημείο αυτό, να μην μπορεί να αντισταθεί στις συγκεκριμένες επιβολές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ποιος έφερε τη χώρα στο σημείο να μην μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλους όρους; Όλες οι κυβερνήσεις από τον Κώστα Καραμανλή και μετά. Προσωπικά πάντως, πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα είναι όπως σας τις είπα. Οι δανειστές θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα για το χρέος. Τώρα αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι, τότε θα πληρώσουμε το επιτίμιο της δυσκολίας που βρήκαμε μπροστά μας και δεν μπορέσαμε να τη διαχειριστούμε με τον τρόπο που θέλαμε. Θα μας στείλει ο ελληνικός Λαός, στο τέλος της τετραετίας στα αζήτητα και θα επαναφέρει αυτούς τους καλούς ανθρώπους που τόσο αγωνιούν για το μέλλον του. Εγώ είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι ο Ελληνικός Λαός θα μας αξιολογήσει με ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε τη χώρα για άλλη μια τετραετία».

Για το ενδεχόμενο εκλογών

«Μην ονειρεύεστε καρβέλια όπως εκείνοι που ξεκόλλησαν από την εξουσία και το μόνο που τους νοιάζει, είναι να επανέλθουν στις καρέκλες. Αυτό τους νοιάζει. Το ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα σε μια κρίσιμη οικονομική και πολιτική κατάσταση, δεν το βλέπουν; Όταν στην περίμετρό της συμβαίνουν όλες αυτές οι κρίσεις, πόλεμοι, προσφυγικό, νευρικότητα της Τουρκίας και έρχονται και λένε «να πέσει η Κυβέρνηση», τότε ζητούν να μπούμε σε μια πολιτική αστάθεια! Έτσι αγωνιούν για την πατρίδα; Καλώς. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι όλοι κρινόμαστε. Η καραμέλα των εκλογών είναι το παραμύθι προκειμένου να εξασφαλίσουν την ισορροπία στην τριχοτομημένη Νέα Δημοκρατία».

Για τις συνεργασίες με άλλα κόμματα

«Η προσπάθεια είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ευρύτατη δημοκρατική παράταξη. Από το δικομματισμό να πάμε σε μια νέα περίοδο διπολισμού, δηλαδή πόλων εξουσίας όπου θα συσπειρώνονται ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό πρέπει να κατανοήσουν οι άνθρωποι που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε κόμματα που βρίσκονται στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Διότι δεν είναι λογική να ζητούν να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ, να γίνουμε νεοφιλελεύθεροι όλοι μαζί.  Ας αυτοσυγκεντρωθούμε όλοι και ας καταλάβουμε τη νέα πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  η ισχυρή πολιτική δύναμη, γύρω από την οποία πρέπει να βρούμε τον κοινό τρόπο, τον κοινό βηματισμό, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις και υπάρχει περιθώριο να υπάρξει μια τέτοια μεγάλη συμπαράταξη. Αν παρακολουθήσει κανείς την πολιτική  ιστορία θα δει ότι αυτός ο κατακερματισμός ενδημεί στον δημοκρατικό χώρο από το 1932 που έπεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι και το 1981. Συνέπεια αυτού ήταν να δημιουργηθεί και να εγκατασταθεί ουσιαστικά ένα μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς».

Σε ερώτηση για «στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να ανοίξουν τις πόρτες», ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: «Δεν θα μείνω σε αυτό. Εγώ εκφράζω τη γνώμη του Κουρουμπλή. Εγώ εργάζομαι και πιστεύω πως αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος όσων βλέπουν τα πράγματα με νηφάλιο τρόπο και όχι με κοντόφθαλμες λογικές».

Για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Τσίπρας είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, αυτή τη στιγμή για τον τόπο και νομίζω ότι δεν πρέπει να το καταναλώνουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα