Π. Καμμένος: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει άξονα σταθερότητας στην περιοχή

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει άξονα σταθερότητας στην περιοχή με την πολιτική που εφαρμόζει και τη δυνατότητα της να συνομιλεί παράλληλα με τους Ισραηλινούς, τους Άραβες, τους Παλαιστίνιους, τους Λίβυους, προς νότο και τη Βουλγαρία , τη Ρουμανία και τη Σερβία προς βορρά.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει άξονα σταθερότητας στην περιοχή με την πολιτική που εφαρμόζει και τη δυνατότητα της να συνομιλεί παράλληλα με τους Ισραηλινούς, τους Άραβες, τους Παλαιστίνιους, τους Λίβυους, προς νότο και τη Βουλγαρία , τη Ρουμανία και τη Σερβία προς βορρά, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Έφερε δε ως παράδειγμα την αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ όπου συμμετείχαν αεροσκάφη από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Κύπρο θα συμπίπτει με τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Αιγύπτου και θα φθάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα και τα ελληνικά κοιτάσματα και από εκεί προς την Ευρώπη δίνοντας λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της γηραιάς Ηπείρου.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο και τη Σερβία και ότι δρομολογείται επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κατέστησε σαφές: «Εμείς ποτέ δεν προκαλούμε. Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτε. Ακόμα και την ώρα των κηδειών των 4 αξιωματικών του Στρατού Ξηράς -όπου ισχύει η πολεμική ηθική ανάμεσα σε εχθρούς- έκανε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου».

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Καμμένος επανέλαβε: «εμείς δεν θα προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο».

«Εάν προσπαθήσουν προσβολή εθνικής κυριαρχίας η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία», σχολίασε περαιτέρω.

«Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική Σημίτη-Πάγκαλου τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας. Οι σημαίες αντικαθίστανται με νέες όταν φθαρούν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας», κατέστησε σαφές, ενώ παρατήρησε ότι «οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Τούρκων αξιωματούχων αποτελούν παράσημο για μένα».

«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «η Τουρκία μεταβάλλεται από ένα κράτος προσανατολιζόμενο προς την Ευρώπη σε ένα θεοκρατικό κράτος».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας μετέφερε πληροφορίες που φέρουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων ζητώντας εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα «να διακόψει τη δημιουργία ενός ακραίου ισλαμικού τόξου».

«Εγγύηση για τη δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου και να μην επεκταθούν οι εξτρεμιστικές ακραίες ομάδες», δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι η Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. «Μεγαλοϊδεατισμοί και ακραίες ισλαμιστικές ομάδες λειτουργούν σε βάρος της ίδιας της Αλβανίας», πρόσθεσε . «Οφείλουμε να μιλήσουμε με την Αλβανία όπως πχ για την πρόοδο της προς την Ευρώπη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αλλά όχι για θέματα που είναι σε βάρος της Ελλάδας ή σε υποθέσεις που έχουν κλείσει» ξεκαθάρισε.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της μη αλλαγής συνόρων, ωστόσο δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους χριστιανικούς πληθυσμούς ή να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», παρατήρησε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος αφού σχολίασε ότι στα Σκόπια υπάρχει πλειοψηφία Αλβανών επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα δεχθούμε όνομα με τον όρο Μακεδονία αλλά εδώ, όπως είπε, υπάρχει θέμα εάν θα υπάρχουν ως χώρα.

Τέλος αναφερόμενος στη μεταναστατευτική πολιτική της χώρας από την οποία , όπως είπε, κερδίσαμε, εξήγησε: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο ακραίων ομάδων διότι ήλθε δίπλα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη σε δύσκολη στιγμή. Οι άνθρωποι βρήκαν εδώ στοργή. Έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως η στάση της χώρας μας» σχολίασε.

Υπενθύμισε δε ότι συριακά πλοία ήταν εκείνα που διέσωσαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και Σύροι γιατροι ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στην Κύπρο κατά την εισβολή

Η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας στον τηλεοπτικό σταθμο ΣΚΑΙ έκλεισε με τα μικρά παιδιά από τη Δονούσα να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο στο νηπιαγωγείο στο νησί με την ευκαιρία των εγκαινίων του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα